Buna ziua, am o intrebare legata de obtinerea unor despagubiri fiind victima unui accident rutier in care am avut mai multe leziuni grave, iar pe certificatul medico legal avand 120 zile de spitalizare. Vinovatul m-a contactat, acum dupa mai bine de un an si ar vrea sa facem o intelegere si sa retrag plangerea depuna impotriva acestuia in schimbul a 5000 ron, asta in cazul in care eu am chieltuit peste 15 000 doar pana acum, avand si fractura de coloana, 2 operatii, etc si nevoia de tratament timp mai indelungat. Acum nu stiu cum pot proceda. Ideea este ca este un pustan de 21 ani si daca o sa continui cu proces nu cred ca voi scoate ceva de la el, in sensul ca nu are nimik pe numele lui si nu am ce scoate. Ideea este ca masina lui nu era nici asigurata si am depus actele si pt fonduri gen FPVS (fondul de protectie al victimelor strazii) si vroiam sa stiu daca fac o intelegere cu el mai pot obtine ceva de la fond? adica intelegerea sa fie nu neaparat sa dea chitanta pe ce da el ci doar ca eu sa retrag plangerea. Va multumesc mult pt sprijin, am nevoie mare de calauzire in acest sens.
Buna ziua !
Avand in vedere ca numarul de ingrijiri medicale este peste 60 de zile( ati scris 120), este "urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati...", incadrarea juridica a faptei neintrand in categoria infractiunilor pentru care plangerea penala inlatura raspunderea penala, dumneavoastra trebuie sa va constituiti parte civila in procesul penal.
Va sfatuiesc sa va angajati un aparator.
Cu stima !
Va multumesc mult pentru raspunsul dumneavoastra, exista in desfasurare un proces in care sunt parte civila in proces penal. si eu stiam ca nu am cum sa fac o intelegere cu el gen platesti si retrag plangerea pt ca ce este peste 60 zile......alta poveste dar acum 2-3 zile am fost contactat de comisarul care se ocupa de caz si m-a informat ca exista o reglementare cica mai noua in care exista posibilitatea acestor "intelegeri" si chiar insista pe aceasta tema, pot spune chiar dubios de insistent mai ales ca insista si sa cer o suma rezonabila si sa ma intelg cu victima, etc. Ideea este ca avem un dosar in desfasurare si pt obtinerea despagubirilor de la un fond cum e FPVS dar in Itlia masina fiind inscrisa acolo dar fara asigurare.
exista o noua reglementare, cea din legea micii reforme in justitie in care partile se pot intelege asupra despagubirilor in cazul proceselor penale - art.16 ind 1 din Cod Proc Penala.
pe de alta parte, faptul ca ati acceptat o anumita despagubire de la inculpat nu va da dreptul de a obtine o alta suma de la Fond - legea asigurarilor nu prevede o asemenea varianta deci trebuie sa analizati cu grija varianta - 5.000 ron astazi sau 15.000 ron de la fond cine stie cind, sau dupa alte procese.
oricum, ati depus cerere ptr despagubire la Fond? deoarece in acest caz Fondul va deveni parte civila in procesul penal in masura in care va despagubeste. In plus, trebuie sa aveti un dosar complet cu toate cheltuielile a caror rambursare o slicitati deoarece Fondul nu este prea dispus sa achite orice si oricit.
din pacate, in dreptul roman nu exista barem pt. vatamari corporale din accidente de circulatie, ci doar o suma globala, per eveniment, stabilita pentru fiecare an, valabila pt. anul in care s-a produs accidentul rutier.
Adica, fiecare caz se analizeaza separat si ramine la negocierea partilor si la priceperea celui care va reprezinta interesele.
Fondul arecalitate de parte responsabila civilmente si trebuie introdus neaparat in proces. Pt. un asemenea nr. mare de ingririjiri medicale, raportat la pers. dvs. ( varsta, profesie, impact familial, felul leziunilor, etc.) se pot obtine sume mai mari, insa repet, depinde f. mult de cine va reprezinta interesele.
Personal, nu va recomand acea tranzactie, care este in defavoarea intereselor dvs., insa e bine ca cineva specializat pe acest domeniu sa va reprezinte ibnteresele in acest caz.
La un asa nr. mare de ingrijiri medicale, cond. auto vinovat va fi condamnat oricum, insa dvs. ,semnand conventia, va paralizati orice alta actiune de a obtine despagubirile ce vi se cuvin #-o.
salut, eu personal cred ca la 120 zile spitalizare suma este derizorie ,daca ai sa vezi cateva decizii judecatoresti vei vedea ca pentru aceste zile instantza iti acorda despagubiri mult mai supstantiale