avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Apartamente construite in plus pe bloc
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Apartamente construite in plus pe bloc

Astazi, un vecin a anuntat vecinii de bloc ca doreste sa izoleze termic tot blocul, fara ca locatarii sa plateasca ceva, in schimbul construirii unei mansarde pe bloc. Aceasta mansarda urmeaza sa fie facuta apartamente si vanduta mai apoi de catre acesta si prietenii sai cu care izoleaza si face mansarda. Persoana spune ca are deja autorizatie de la primarie pentru asa ceva. Intrebarea mea este...e legal asa ceva? Cum te poti impotrivi acestui abuz daca persoana ia ochii lumii cu izolarea termica a blocului, iar unii se vor bucura la cativa lei mai putin de plata la intretinere?

Si contractul de vanzare cumparare intre cine si cine se face pentru acele asa zise apartamente? Persoana este pornita pe aceasta idee, spune ca are plan, autorizatii, tot ce-i mai trebuie este acordul locatarilor.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:50, 3 Decembrie 2010
Tot ce ii mai trebuie este acordul proprietarilor. Tocmai Dvs ati spus acest lucru. Pe de alta parte nu trebuie sa aplicam deviza "Sa moara capra vecinului". Daca toti locatarii vor fi de acord si li se va parea o chestie buna veti fi considerat ciudat daca nu veti fi de acord. Eu nu vad despre ce abuzuri vorbiti? Mie personal mi-ar conveni targul. Sa imi fie mai cald in casa fara sa platesc nimic din buzunar. Ca cineva are o idee si mai are si bani sa o puna in practica pentru a castiga mai mult decat mine nu ma deranjeaza. Adica daca eu nu pot sa fac ceva nu il las nici pe altul sa faca? Va rog sa imi scuzati punctul de vedere diferit de al Dvs. Despre ce abuzuri vorbiti?
Pai blocul ala a fost proiectat sa aibe patru etaje. Faptul ca adaugi poate afecta structura sa. Apoi, asa ceva nu se ridica in 1-2 zile si nici nu e ca-si pune cineva gresie sau faianta, e vorba de galagie si mizerie multa pe termen lung.
Pana acum, eu nu am vazut blocuri pe care sa se ridice alte apartamente dupa finalizarea lor. Si tot nu reusesc sa inteleg...cum le vor vinde apoi? Cine le da drept de proprietate?
Si nu inteleg asta cu capra vecinului. Daca aveam de gand sa imi iau apartament in bloc in constructie, imi luam in bloc in constructie. Asa eu sunt obligat sa suport galagie si mizerie pentru nu se stie cat timp ca sa se bucure altii la mocangeala. Asta e un romanism si nimic altceva, ma intereseaza daca-l pot opri.
Mansarda se face pe terasa. Terasa este proprietate comuna.
Pentru a mansarda terasa, aceasta trebuie vanduta. Se face prin legea 170/2010 al carei text il gasiti in primul topic al sectiunii noastre Documentatie specifica asociatiilor de proprietari.
Aprobarea poate fi data de 2/3 dintre proprietari. Interesanta este faza vanzarii pentru ca aceasta trebuie sa se petreaca cu toti proprietarii pentru ca toti trebuie sa-si vanda partea de cota-parte indiviza referitoare la terasa.
Daca sunt proprietari care se impotrivesc acestei vanzari actul de vanzare nu se poate face. In caz ca se face prin cine stie ce tertipui vanzarea se poate contesta ulterior.

Dv. va puteti opune pentru ca aveti probabil o ideea superioara asupra proprietatii dv. fara sa va uitati la o lucrare cu care sunteti momita sa va dati acordul.
Eu pot pune pariu ca lucrarea de izolare se va face de mantuiala, cu materiale de calitate indoielnica, totul ca sa coste cat mai putin, atat pana sa incheie vanzarea. Dupa aceea vine nefericirea pe capul proprietarilor care se vor vedea cu probleme de supradimensionare a instalatiilor cu probleme de functionare, cu probleme de orice natura in legatra cu noua constructie etc.

Practic vi se propune o carpaceala de la un cap la altul...in schimbul unei parti cat de mica, dar a dv., de proprietate.
Parerea mea este sa ignorati parerea care o vor avea ceilalti despre dv. si sa va pastrati punctul de vedere care dupa parerea mea este unul corect! :)
autorizatia de construire poate fi emisa doar pe asociatia de proprietari. pentru aceasta ar fi trebuit sa existe o hotarare a adunarii generale a proprietarilor. autorizatia nu poate fi emisa daca nu exista un studiu privind rezistenta cladirii... pentru ca firma (constructorul) sa poata instraina este necesar ca fiecare proprietar sa cedeze cota sa parte din acoperis (terasa) prin act autentic, incheiat la notariat. nu facem discutii in ce priveste oportunitatea construirii mansardei...
Eu postez raspunsuri din prisma logicii mele. Personal, mie mi-ar conveni targul, daca ambele parti sunt de buna credinta. Locuiesc la bloc, si ori de cate ori asociatia doreste sa faca ceva in bloc exista unul, maxim doi "Gigi Contra", care fac tot posibilul pentru a frana obiectivul. De aceea, am constatat, ca acolo unde locatarii reusesc sa se puna de comun acord asupra imbunatatirii imobilului totul este mult mai frumos si din interior si din exterior. E aiurea sa ai permanent impresia ca esti inconjurat doar de hoti, care vor sa te jecmaneasca, prostindu-te. Cu o asemenea mentalitate nici o enitate, fie ea asociatie, urbe, sau tara, nu se poate naste progres. Niciodata nu vom putea progresa daca suntem reticenti la nou, parerea mea...

Alte discuții în legătură

Asociatie proprietari-spatii comune iuliaiulia1501 iuliaiulia1501 As vrea sa aflu daca un perete exterior al apartamentului proprietate personala este considerat spatiu comun avand in vedere cheltuielile pentru izolare ... (vezi toată discuția)
Reparatii acoperis marianelena marianelena Am acoperisul care necesita reparatiisi aducand acest lucru la cunostinta vecinilor de sub mine am ramas surprins si contr4ariat in acelasi timp de ... (vezi toată discuția)
Vecin ce nu doreste sa plateasca o lucrare a asociatiei Elian_Cismileanu Elian_Cismileanu Buna ziua, Suntem o asociatie de locatari a unui bloc nou din Constanta , dat in folosinta in anul 2009. Blocul are 5 etaje, 15 apartamente, fara subsol, si ... (vezi toată discuția)