Buna seara. Mama e nascuta in ianuarie, 1953. A lucrat 17 ani,dar din 1990, este pensionat medical gr 1 (nevazator) .Tinand cont ca are si 13 nasteri, intrebarea mea e la ce varsta se poate pensiona de drept, si in acelasi timp daca mai are dreputul la insotitor. Momentan primeste pe cuponul de pensie si banii pentru insotitor. Multumesc
Art.47(2) legea 19/2000-Asiguratii nevazatori beneficiaza de pensie pentru limita de varsta,indiferent de varsta,daca au realizat ca nevazator cel putin o treime din stagiul complet de cotizare prevazut de lege.Stagiul complet de cotizare in cazul de fata este de 30 de ani.Stagiul realizat ca nevazator este de peste 19 ani,deci mai mult de o treime.O seara buna.
Daca mama dvs. a realizat ca nevazator o treime din stagiul complet de cotizare, indeplineste conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta. Importanta este data de pe actul medical din care rezulta ca este nevazator (care este perioada lucrata ca nevazator).
Indemnizatia de insotitor se mentine, chiar daca va beneficia de pensie pentru limita de varsta.
Multumesc de raspunsuri. Greseala mea e ca nu am specificat ca si-a pierdut vederea treptat, pana la orbire, la 37 de ani. Nu s-a nascut cu acest handicap. Deci se pune altfel problema. Si ca nevazator are de 20 ani pensie.
Pensionar
ionutzul
Buna seara!Tata este nascut in data de 08.03.1962.Este pensionat din 2001 cu grad de handicap accentuat ca NEVAZATOR.Pana in 2001 are cotizat 21 de ani si 8 ... (vezi toată discuția)
Pensionare
ionutzul
Sunt nascut in 8 martie 1962 si am lucrati 21 de ani si 8 luni.Am un handicap,nu vad deloc cu un ochi si am fost incadrat in grad de handicap mediu.Intrebarea ... (vezi toată discuția)