avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa timbru legea 10
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa timbru legea 10

buna ziua...a-si dori daca se poate sa ma lamuriti intr-o problema legata de revendicarea unei case nationalizate pentru care s-a solicitat de catre instanta judecatoriei Cluj taxa de timbru in valoare de 80 milioane lei( unde am si pierdut procesul) cu toate ca legea prevede cu totul altceva.La urmatoarea instanta avocata mea a spus sa pregatim jumatate din cei 80 de milioane adica inca 40 milioane ca poate ne vor fii solicitati de instanta respectiva.Ei bine ,instanta respectiva nu numai ca nu a pretins plata unei taxe de timbru dar a spus ca si cea de dinainte este ilegala si imi va fii inapoiata dupa ce sentinta va ramane definitiva(lucru comfirmat si de avocata mea).Pina la urma am pierdut si acest proces la aceasta instanta(sentinta a ramas definitiva si irevocabila) dar in sentinta nu se pomeneste nimic de aceea taxa de timbru care trebuia inapoiata.Am cerut lamuriri avocatei in aceasta privinta si mai spus ca de fapt acei bani nu se mai dau inapoi:O ??? I-am replicat ca chiar dinsa mi-a spus ca se vor inapoia dupa ce sentinta ramane definitiva !!!! ACUM INCERC SA-MI DAU SEAMA DACA INTRADEVAR ACEA TAXA A FOST PLATITA SAU NU ? UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ PT A VERIFICA PLATA ACELEI TAXE DE TIMBRU...VA MULTUMESC ANTICIPAT
Cel mai recent răspuns: doodo , utilizator 09:49, 4 Decembrie 2010
Solicitati asta tribunalului unde s-a judecat cauza. Ar trebui sa existe la dosar copie dupa chitanta cu care s-au achitat.
Mergeti personal,la arhiva instantei de fond si solicitati dosarul pentru studiu.
Dvs. fiind parte in proces,aveti dreptul sa studiati dosarul. In dosar trebuie sa fie dovada achitarii taxei judiciare de timbru.
Dar,din cate stiu,aceasta taxa nu se returneaza...
De fapt,judecatorul nu judeca o cauza,daca nu se achita astfel de taxe...Asta e legea in frumoasa noastra tara.
Va multumesc pentru raspuns.Dar legea 10/2001 nu prevede cumva scutirea de taxa de timbru pentru revendicarea casele nationalizate preluate abuziv? Pina la urma taxa este legala sau ilegala?
sunt scutite de plata taxei de timbru actiunile in instanta care au ca temei legea 10/2001. apel nu ati facut?
Este ilegala !

Potrivit dispozitiilor art. 15 lit. r din Legea nr. 146 1997 privind taxele judiciare de timbru, sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac referitoare la cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice, în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum si cererile accesorii si incidente.

Scutirea de plata taxei de timbru se refera la orice litigii ce au ca obiect actiuni introduse de proprietari sau succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, fara a face vreo distinctie privind modul de preluare a imobilului sau temeiul preluarii.

[ link extern ] >

Cititi cu atentie un precedent in materie. Sunteti indreptatit sa solicitati returnarea sumelor platite,atat pe fondul cauzei,cat si in apel / recurs.
Instanta v-a obligat ILEGAL sa platiti taxe judiciare.

Succes.

Alte discuții în legătură

Timbrarea actiunii in revendicare noisette noisette sora mea are de timbrat o actiune in revendicarea unui teren, pe codul civil. ce taxa de timbru va avea ea de platit si cum se stabileste? (vezi toată discuția)
Actiune in constatare nulitate expropriere imobile - scutita de taxa de timbru in caz de preluare abuziva perioada 45-90?? c51888 c51888 Puteti sa-mi confirmati ca actiunile in constatare nulitare acte juridice expropriere (terenuri preluat in baza Legii 187 pt infaptuirea Reformei Agrare si ... (vezi toată discuția)
Interpretare lege 146/1997 ssusu ssusu Citez:Legea taxei de timbru 146/1997 Art. 15.-Sunt scutite de taxe judiciare de timbru actiunile si cererile, inclusiv cele pentru exercitarea cailor de atac, ... (vezi toată discuția)