Sunt din Timisoara si intampin urmatoarea problema:
Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje si 2 scari. Anul trecut la una din scari s-a ridicat acoperisul pe partea lor de bloc in schimbul uscatoriei si a unei mici incaperi de langa, camera administratorului. Firma care a executat lucrarea a facut acoperisul, a schimbat geamurile de pe casa scarii de la fiecare nivel si a zugravit holul blocului ( doar la scara respectiva). In schimb, din spatiu obtinut au facut o garsoniera super la nivelul 4 (pe care probabil o vor vinde-nu e problema mea).
La scara unde locuiesc nu s-a putut face aceasta lucrare intrucat unul din proprietari de la etajul 4 (vecinul meu) nu este de acord deoarece ar vrea el sa obtina acest spatiu (uscatoria si camera administratorului) dar nu are bani. Dar in schimb foloseste singur acest spatiu, transformandu-l in depozit. Ceilalti proprietari nu se folosesc de un drept al lor.
Astfel, cu toate ca din 15 apartamente de pe o scara doar 1 nu este de acord sa cedeze cota parte a lui ce-i revine din acest spatiu, nu putem efectua lucrarile asemenea celor de la scara cealalta a blocului.
Intrucat o astfel de lucrare este f. scumpa, prin cedarea spatiului respectiv , am participa toti cu cota lui din proprietate si astfel nu am fi nevoiti sa platim sume mari pentru o reparatie a acoperisului care este ff necesara.
Mentionez ca holul de pe casa scarii arata ingrozitor, nu a mai fost aranjat de peste 20 de ani si in apartamente la etajul 4 ploua daca sunt ploi mari, ca in toamna trecuta.
Intrebarea mea este cum s-ar putea totusi rezolva aceasta problema?
Am inteles ca a aparut o lege care spune ca este suficient ca 50%+1 din proprietari sa fie de acord si se poate face lucrarea. Este valabila si pentru cazul prezentat?
Va multumesc daca poate cineva sa ma lamureasca.
Nu se poate vinde un bun comun daca nu sunt toti proprietarii de acord. In acest caz, singura solutie ar fi o actiune de iesire din indiviziune (in instanta).
Nu se poate vinde un bun comun daca nu sunt toti proprietarii de acord. In acest caz, singura solutie ar fi o actiune de iesire din indiviziune (in instanta).
Va multumesc pentru raspunsuri.
Va intreb totusi despre "pachetul de legi privind locuirea" dezbatut zilele astea , din care face parte si legea privind statutul coproprietatii etc, este aparuta, sau cand va apare, si se refera si la astfel de cazuri?
Citez " Decizia de suprainaltare/mansardare va fi aprobata de 2/3 dintre membrii asociatiei si cu acordul tuturor proprietarilor locuintelor situate la ultimul etaj al cladirii"
Cei drept nu e corect "sa bagi mana" in proprietatea cuiva, dar ar in situatia de fata ar beneficia si acest locatar de lucrarile facute, si cu toate astea nu e de acord sperand ca poate el obtine acel sptiu si sa masardeze in interes personal.
Atunci, sa spunem ca va reusi, ii va convinge pe vecini si va vrea sa faca mansarda, dar atunci nu va avea nevoie de aprobare de la toti locatarii, actualul acoperis (fara tigle -cum e el de cand s-a construit blocul) apartine tot asa cota parte la fiecare apartament?
Sper sa poata exista un mod de a rezolva aceasta problema.