Buna ziua,
Va rog sa ma indrumati sa ma descurc in "hatisul legilor" :
1- Pot sa inchei un contract de mandat (de comision) cu o firma de asigurari fara sa fiu inregistrata ca pfa, ci doar ca pf ?
2- Daca pot sa inchei acest contract ca pf , ce anume contributii datorez statului ?
3- Fiind somer indemnizabil, in ce situatie pierd dreptul la indemnizatia de somaj daca inchei un astfel de contract ?
Va multumesc.
Am o cunostinta in aceeasi situatie, care primea ajutor de somaj, incheind in ultimele 2 luni de somaj contract de mandat cu firma de asigurari, in acele 2 luni nu a incheiat nici un contract din care sa primeasca vreun comision, la sfarsitul anului a trebuit sa restituie valoarea ajutorului de somaj pe cele 2 luni + 1% penalitati de nerestituire pe zi + 16% din valoarea comisioanelor obtinute dupa cele 2 luni. Se presupune in mod normal ca trebuie anuntati cei de la administratia financiara imediat dupa incheierea contractului de mandat pentru intreruperea ajutorului de somaj.
Exista un truc pe care l-am intanlit in randul agentilor de asigurari: incheie contracte de asigurare pe perioada cat primesc ajutorul de somaj pe numele Unit Managerului, acesta incaseaza comisionul pe care vi-l inmaneaza iar dumneavoastra ii dati cei 16% din valoare pentru a-si achita impozitul pentru valoarea primita de dumneavoastra. ;) Cand se termina perioada ajutorului de somaj, va inscrieti ca agent de asigurari si o luati de la zero dar cu ceva experienta in plus.
1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează:
...
b) la data când realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri lunare mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
...
2. Din Norme metodologice la Legea 76/2002:
Art. 15. - (2) Prin activităţi autorizate potrivit legii se înţelege activităţile economice desfăşurate de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi/sau întreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispoziţiilor legale speciale.
Art. 24. (2) Încetarea plăţii indemnizaţiilor de şomaj pentru motivul prevăzut la art. 44 lit. b) din lege se face cu data de întâi a lunii în care beneficiarul a realizat venituri mai mari decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
4. Inainte de a incheia contractul cu firma de asigurari consultati si Agentia de Somaj.