avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce acte am nevoie saplec cu fratele minor in Grecia in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce acte am nevoie saplec cu fratele minor in Grecia in vacanta?

Va rog sa ma ajutati sa-mi spuneti cum pot sa plec cu fratele minor de 13 ani in vacanta in Grecia? am 25 de ani, si nu am pasaport, am mers numai cu buletinul pana acum, nu am avut nevoie de pasaport.

Parintii nu ne pot insoti, si as vrea sa stiu ce acte trebuie sa-i fac ca sa pot iesi cu el din tara.
Specific ca sunt casatorita, nu stiu daca conteaza, poate la partea cu numele de familie.

Multumesc si astept un raspuns de la voi.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:58, 12 Martie 2008
minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu aceasta numai daca persoana insotitoare prezinta:
- o declaratie a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv,
- extrasul de cazier judiciar,
Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care s-a efectuat iesirea din tara.
daca are cazier nu poate sa circule liber?
Politia de Frontiera Romana permite iesirea din Romania a minorilor, fara prezentarea declaratiei, in urmatoarele situatii:
a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal;
b) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul se deplaseaza pentru studii sau concursuri oficiale, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau concursuri, precum si avizul Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului, emis in conditiile prevazute in normele metodologice, chiar daca nu exista acordul celuilalt parinte.

cazierul este solicitat de Politia de frontiera
Multumesc mult pentru raspuns, ma ajuta foarte mult.

O zi buna!
Fratele minor are nevoie de pasaport individual care se obtine avand declaratiile notariale ale parintilor.

Alte discuții în legătură

Va rog ajutati-ma gianialex-nicoleta gianialex-nicoleta am un baietel de 8 ani.nu am fost casatorita cu tatal lui.in certificat poarta numele de familie al tatalui.de la 6 saptamani nici eu nici fiul meu nu l-am ... (vezi toată discuția)
Iesire cu minor in italia simo flores simo flores Buna seara!Am o intrebare:Minorul incredintat prin hotarare definitiva si irevocabila mamei poate iesi din tara cu destinatia Italia impreuna cu aceasta fara a ... (vezi toată discuția)
Plecarea in strainatate a unui parinte cu copiii, cu acordul celuilalt parinte chitoic chitoic Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca se poate pleca din tara in spatiul UE cu copiii, cu acordul parintilor, fara pasaport, doar cu buletinul. Copiii au ... (vezi toată discuția)