as avea si eu o intrebare:
ma aflu intr-o dilema si anume:
vreau sa stiu daca contractul colectiv de munca se aplica prioritar fata de contractul individual de munca, asta in cazul in care exista contradictii intre cel individual si contractul colectiv.... cel putin as vrea sa imi indicati o speta de acest gen care a fost solutionata sau orice indicatie legala este binevenita...
va multumesc !
1. CCM cuprinde prevederi cu caracter colectiv care se aplica tuturor salariatilor.
2. CIM particularizeaza aceste prevederi la persoana careia i se adreseaza contractul.
3. Codul muncii spune:
Art. 238 - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
4. Daca spuneti care este problema dvs., concreta, s-ar putea sa va ajutam.
Art.969 C.civ. exprimă principiul forţei obligatorii a actului juridic prin ideea că actul juridic încheiat potrivit legii se impune celui sau celor care l-au făcut întocmai cum se impune legea. Cu alte cuvinte, actul juridic leagă pe autorul sau autorii lui prin obligaţia acestora de a se supune clauzelor actului la fel cum sunt ţinuţi să respecte normele juridice.
Potrivit art.238 alin.2 C.mun., contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca. Prin urmare, c.i.m. pot contine clauze care stabilesc drepturi superioare celor prevazute in ccm.
Constatarea nulităţii unei clauze cuprinse în c.i.m. sau in c.c.m.are drept consecinţă înlocuirea ei cu dispoziţiile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior