avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... aplicabilitate contract colectiv de munca prioritar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

aplicabilitate contract colectiv de munca prioritar fata de cel individual

as avea si eu o intrebare:
ma aflu intr-o dilema si anume:
vreau sa stiu daca contractul colectiv de munca se aplica prioritar fata de contractul individual de munca, asta in cazul in care exista contradictii intre cel individual si contractul colectiv.... cel putin as vrea sa imi indicati o speta de acest gen care a fost solutionata sau orice indicatie legala este binevenita...
va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:13, 5 Decembrie 2010
1. CCM cuprinde prevederi cu caracter colectiv care se aplica tuturor salariatilor.
2. CIM particularizeaza aceste prevederi la persoana careia i se adreseaza contractul.
3. Codul muncii spune:
Art. 238 - (1) Contractele colective de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă încheiate la nivel superior.
(2) Contractele individuale de muncă nu pot conţine clauze care să stabilească drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de muncă.
(3) La încheierea contractului colectiv de muncă prevederile legale referitoare la drepturile salariaţilor au un caracter minimal.
4. Daca spuneti care este problema dvs., concreta, s-ar putea sa va ajutam.
m-ar interesa o norma care sa sustina aplicabilitatea contractului individual de munca cu prioritate fata de contractul colectiv de munca
Art.969 C.civ. exprimă principiul forţei obligatorii a actului juridic prin ideea că actul juridic încheiat potrivit legii se impune celui sau celor care l-au făcut întocmai cum se impune legea. Cu alte cuvinte, actul juridic leagă pe autorul sau autorii lui prin obligaţia acestora de a se supune clauzelor actului la fel cum sunt ţinuţi să respecte normele juridice.

Potrivit art.238 alin.2 C.mun., contractele individuale de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca. Prin urmare, c.i.m. pot contine clauze care stabilesc drepturi superioare celor prevazute in ccm.

Constatarea nulităţii unei clauze cuprinse în c.i.m. sau in c.c.m.are drept consecinţă înlocuirea ei cu dispoziţiile mai favorabile cuprinse în lege sau în contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccmun 2007-2010 vs. ccmn ramura constructii gaby76 gaby76 Buna ziua am o nedumerire ... care din cele 2 contracte este \"mai tare\"? Practic, intr-o firma de constructii, in cazul concedierii din motive ce nu tin ... (vezi toată discuția)
Ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital de stat rambela rambela As dori sa stiu ce grila de salarizare se aplica societatilor comerciale cu capital integral de stat . (vezi toată discuția)
Ajutor pentru nasterea fiecarui copil prevazut in ccm VALI_H VALI_H intrebarea mea este urmatoarea - ajutorul prevazut la art.51, lit. c in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007 - 2010 ”un ... (vezi toată discuția)