avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si incredintarea copilului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si incredintarea copilului

sunt casatorita de 6 ani, din casatorie rezultand un baiat de 6 ani. In toata aceasta perioada am locuit, in week-end si pe perioada sarbatorilor si vacantelor la Ramnicu Valcea, unde sotul meu detina o locuinta. Eu, in aceasta perioada, am fost singura intretinatoare a familiei, sotul meu nemuncind nici macar o singura zi.Eu am lucrat in Bucuresti, inca dinaintea casatoriei, si , din aceasta cauza faceam naveta la copil de cate ori puteam. Viata cu sotul meu a fost insuportabila , fiind agresiv fizic si in limbaj, alcoolic si cu un debut de schizofrenie, nediagnosticat, mostenit din familie, la care se adauga si faptul ca el nu se implica financiar in viata de familie.Doresc sa divortez (nu vreau partaj, ptr. ca doresc sa se termine totul foarte repede), sa-mi i-au copilul de langa sotul agresiv si vreau sa mi se spuna cum sa procedez ca sa-mi fie incredintat copilul cat mai repede.Daca eu nu posed o lucuinta proprietate personala in Buc, unde lucrez si vreau sa-mi aduc copilul, dar fac dovada ca am un spatiu unde locuiesc la o prietena , voi avea succes?
Cam cat poate dura pana imi iau copilul, pe care nu l-am vazut de o luna si pe care nu mi-l arata, fortandu-ma astfel sa ma intorc la el, ptr. a fi sacul lui de box si sa indur atatea umilinte ?
Ar trebui sa introduc actiune de divort in R. Valcea si ar trebui sa iau un avocat de acolo si cam cat m-ar costa?
1. Instanta competenta sa judece actiunea de divort este in primul rand cea de la ultimul domiciliu comun al sotilor.
2. Incredintarea minorului se face de catre instanta care judeca actiunea de divort, prin aceeasi hotarare.
3. Daca vreti, puteti promova, pe langa actiunea de divort, o cerere pe calea ordonantei presedintiale prin care sa solicitati incredintarea minorului pana la solutionarea cererii de incredintare din cadrul actiunii de divort (in aceste conditii trebuie sa motivati in primul rand urgenta cererii - de ex. comportamentul sotului dauneaza grav minorului).
4. Un proces de divort poate dura cateva luni (lasand la o parte faptul ca este posibil sa prindeti si vacanta judecatoreasca - lunile iulie si august - perioada in care nu se judeca procese de divort).
5. Daca locuiti la o prietena, cel mai bine ar fi sa incheiati cu aceasta un contract de inchiriere pe o perioada mai lunga pentru ca instanta sa aiba convingerea ca minorul va avea un domiciliu stabil (atunci cand se dispune incredintarea unui minor catre unul din parinti se are in vedere in primul rand interesul minorului).
6.Fiecare avocat isi stabileste onorariile, nu stiu cat se percepe pentru un proces de divort la RV
pentru iubi_claus
1.Intr-adevar , instanta competenta este unde sotii au avut domiciliul comun sau domiciliul paratului.Asta inseamna Judecatoria Rm. Valcea, daca are domiciliul in raza acesteia.
2. Incheie urgent un contract de inchiere acolo unde locuiesti pe o perioada de 3-5 ani , pe care sa-l inregistrezi la Administratia Financiara din sectorul unde locuiesti.Cu acest contract se poate face dovada domiciliului , chiar daca nu ai o locuinta proprietate personala momentan.
3. Se va face ancheta sociala
4.Te sfatuiesc sa introduci cat mai repede actiunea de divort , avand in vedere ca suntem in martie si in iunie incepe vacanta judecatoreasca .Cu putin noroc poate termini pana atunci , dar nu iti garantez.
5.Ai sanse mari , avand in vedere ca sotul are probleme cu bautura si bolnav pe deasupra (se poate demonstra cu martori )
6.In privinta onorariului este confidential in baza contractului ce se va incheia intre client si avocat .
7.Pentru alte informatii de astept la Rm. Valcea
Este destul de dificil sa inchei un contract de inchiriere pe o durata mai mare de 3 ani... Trebuie trecut si la CF. Daca nu, avocatul sotului poate cere instantei sa verifice si sa arate, astfel, ca e numai un contract de fatada.
Puteti incheia si un comodat. Chiar daca pare mai putin credibil decat inchirierea, juridic insa el nu poate fi astfel atacat.
Un onorariu nu este confidential inainte de a fi stabilit.
Nu stiu daca acea locuinta a sotului se poate considera domiciliu comun, trebuie vazut. Asta nu influienteaza insa competenta in cazul dat. Este de vazut si cum de v-ati lasat copilul atata timp cu tatal... daca asa a fost, nu mi-e chiar clar. Instanta va intreba cum de ati lasat copilul cu un om betiv si bolnav... Asta arata si despre dumneavoastra cate ceva.

Astfel ca... e important unde si cu cine a stat copilul, cum v-ati asigurat ca e in siguranta, de ce nu l-ati luat cu dv. la Bucuresti, de ce nu a venit si el...

Nu ma intelegeti gresit, stiu ca nu tocmai ipoteze frumoase am aratat, dar e ceea ce va incerca sa inteleaga instanta si... poate sotul va sustine si lucruri mai urate decat am aratat eu ...

Veniti cu amanunte despre copil si conditiile in care a stat, cu cine de ce nu l-ati luat la Bucuresti, unde stateati in Bucuresti (tot la acea prietne?), cum de atunci copilul nu era cu dv. dar acum se poate...

Depinde si de atitudinea sotului pe parcursul procesului...
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Martie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat
AVLIL a scris:

Este destul de dificil sa inchei un contract de inchiriere pe o durata mai mare de 3 ani... Trebuie trecut si la CF. Daca nu, avocatul sotului poate cere instantei sa verifice si sa arate, astfel, ca e numai un contract de fatada.
Puteti incheia si un comodat. Chiar daca pare mai putin credibil decat inchirierea, juridic insa el nu poate fi astfel atacat.
Un onorariu nu este confidential inainte de a fi stabilit.
Nu stiu daca acea locuinta a sotului se poate considera domiciliu comun, trebuie vazut. Asta nu influienteaza insa competenta in cazul dat. Este de vazut si cum de v-ati lasat copilul atata timp cu tatal... daca asa a fost, nu mi-e chiar clar. Instanta va intreba cum de ati lasat copilul cu un om betiv si bolnav... Asta arata si despre dumneavoastra cate ceva.

Astfel ca... e important unde si cu cine a stat copilul, cum v-ati asigurat ca e in siguranta, de ce nu l-ati luat cu dv. la Bucuresti, de ce nu a venit si el...

Nu ma intelegeti gresit, stiu ca nu tocmai ipoteze frumoase am aratat, dar e ceea ce va incerca sa inteleaga instanta si... poate sotul va sustine si lucruri mai urate decat am aratat eu ...

Veniti cu amanunte despre copil si conditiile in care a stat, cu cine de ce nu l-ati luat la Bucuresti, unde stateati in Bucuresti (tot la acea prietne?), cum de atunci copilul nu era cu dv. dar acum se poate...

Depinde si de atitudinea sotului pe parcursul procesului...
Stimata doamna AVLIL, ma vad nevoita sa vin cu anumite completari suplimentare pentru a cunoaste toate datele si a nu fi judecata gresit.... asa cum ati facut-o. Copilul mi l-am lasat atata timp cu sotul meu pentru ca nu aveam alta solutie, nu mi-l dadea sa vin cu el nici la Bucuresti, unde aveam locul de munca, pana nici la mama mea, in loc. Vatra Dornei, nu l-am dus , iar fiul meu are 6 ani si nu-si cunoaste bunica . De ce? Pentru ca sotul meu este un om extrem de agresiv , violent, care mi-a terorizat viata in toata aceasta perioada si care mi-a dictat ce sa fac si cum sa fac tot timpul ("faci ca mine, ca ,daca nu, te omor, iar daca nu este bine abia atunci faci cum te taie pe tine capul" este dictonul dupa care s-a condus in toata aceasta casnicie). De la un astfel de sot, care m-a batut crunt de nenumarate ori, m-a amenintat ca ma omoara, am dormit nopti intregi inchisa intr-un beci intunecat si rece, dezbracata fiind, spuneti-mi dumneavoastra , repet , de la acest barbat, cum sa fac sa-mi iau copilul, care stiu ca nu este in siguranta cu el. In afara faptului ca este violent , mai are si cazier , tot pentru violenta.Cand m-am dus ultima oara sa-l vad in R.Vl. nici macar nu mi l-a aratat, iar politia imi spune ca nu poate face nimic.(el nu mi-l arata decat daca ma intorc acasa). Asa ca mie imi este foarte teama de el, ca baga cutitul in mine.
El nu a venit cu mine la Buc, pe motiv ca el are casa in R. Vl., in timp ce in Buc. nu are, iar eu i-am spus sa vina , sa-si ia servici si sa inchiriem, iar el m-a dus cu vorba in toti acesti ani ca vinde casa din R. Vl. si ne luam in Buc. Un lucru este clar ca el nu a vrut sa plece de acolo, nu a vrut sa se angajeze si i-a convenit statutul de barbat intretinut de sotie.
Si ca o ultima completare, in toata perioada cat am stat in Buc (in timpul saptamanii, in week-end fiind langa copil la R. Vl.), am locuit la sora mea, iar copilul a ramas cu sotul meu la R. Vl., sustinand ca el se ocupa de copil, ptr. ca nu are serviciu si ca sa nu fie traumatizat copilul, asa cum a fost sotul in copilarie, ca nu are mama langa el(eu fiind la BUc), astfel il are pe el....
Conditiile in care a stat - o veche casa de tara, a parintilor sotului, in care eu am bagat destui de multi bani.
Va multumesc anticipat

Alte discuții în legătură

Copil rezultat in urma concubinajului: cum procedez in cazul despartirii? blue_ramm blue_ramm Sunt impreuna cu logodnicul meu de 3 ani si 4 luni, timp in care s-a si nascut un baietel (acum are deja 5 luni). La putin timp dupa nasterea lui, cu ocazia ... (vezi toată discuția)
Divort Iordache Aurelian Iordache Aurelian actiunea de divort a fost introdusa la T .SEVERIN ,de catre sotiareclamanta, cu toate ca domicilliul comun este in RM .Valcea,localitate unde locuieste inca ... (vezi toată discuția)
Actiune divort Arriel Arriel va rog cu respect sa-mi spuneti ce sa fac in urmatoarea speta: - avem un baietel de 3ani jumatate si dupa o cearta scandaloasa cu umilinte verbale si atacuri ... (vezi toată discuția)