avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... codul rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

codul rutier

Am primit o comunicare din partea Serviciului Politiei Rutiere prin care mi se solicita ca in termen de 5 zile, sa comunic datele de identificare a persoanei careia i-a fost incredintat pentru a conduce autovehiculul intr-o anumita zi, si care a fost inregistrat cu viteza peste limita legala. Din neglijenta, (pur si simplu am uitat), am trimis comunicarea dupa noua zile, prin posta, cu confirmare de primire.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
„Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
14. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus;”
Articolul de mai sus spune ca se sanctioneaza necomunicarea, si in lege nu este prevazut nici un termen in care se poate face aceasta comunicare.
Intrebarea mea este: pot fi sanctionat pentru faptul ca am trimis comunicarea dupa noua zile?
Va multumesc anticipat pentru eventualul raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 20:07, 8 Octombrie 2008
Dupa lege poti fi sanctionat .....acum depinde de ce vor stabili cei de la politie ;)
Daca se poate, as mai vrea o precizare: daca ma sanctioneaza pentru aceasta intarziere, care este legea in baza careia pot intocmi procesul verbal? Eu stiu ca in momentul in care se constata o contraventie si se aplica o sanctiune, in procesul verbal, trebuie specificat articolul si legea in baza careia s-a facut aceasta. Eu sustin ca nu am incalcat cu nimic prevederile art.102 din OUG 195/2002, fiindca am facut comunicarea, chiar daca am facut-o dupa noua zile.
Se pare ca nu ai comunicat in termenul stabilit de ei ;) ....... daca te vor sanctiona vor aplica sanctiunile prevazute de OUG nr.195/2002 ..... eu tind sa cred ca nu te vor sanctiona pentru asta :)
Multumesc
Revin iar cu o intrebare si imi cer scuze pentru insistenta.
Am gasit in Legea 544/2001 ca termenele pentru comunicarea în scris a unui răspuns solicitanţilor de informaţii de interes public, sunt cuprinse intre 10 si 30 de zile lucratoare. Mie mi s-au stabilit doar 5 zile fara a se specifica daca sunt calendaristice sau lucratoare. Este legal?

Alte discuții în legătură

Date solicitate politia locala jon123 jon123 buna ziua, In 4 martie am parcat neregulamentar in alt oras. Peste 20 zile imi vine o comunicare in care, politia locala de acolo ma instiinteaza sa le ... (vezi toată discuția)
Instiintare parcare neregulamentare in parbriz CiobyJr CiobyJr Buna ziua, Tocmai ce am primit un premiu de parcare neregulamentare in parbriz in care scrie ca la data de xxx la ora xxx autoturismul cu numarul de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa ma acuz singur? daca ca martor am spus ca am parcat ... Alexa56435 Alexa56435 Trebuie sa ma acuz singur? Daca ca martor am spus ca am parcat unde a fost interzis. Trebuie sa dau mai multe informati cine cand ce? Ma refer ca primesc ... (vezi toată discuția)