avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... codul rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

codul rutier

Am primit o comunicare din partea Serviciului Politiei Rutiere prin care mi se solicita ca in termen de 5 zile, sa comunic datele de identificare a persoanei careia i-a fost incredintat pentru a conduce autovehiculul intr-o anumita zi, si care a fost inregistrat cu viteza peste limita legala. Din neglijenta, (pur si simplu am uitat), am trimis comunicarea dupa noua zile, prin posta, cu confirmare de primire.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prevede:
„Art.102. - (1) Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de persoane fizice:
14. necomunicarea de către proprietarul sau utilizatorul unui vehicul, la solicitarea poliţiei rutiere, a identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul spre a fi condus;”
Articolul de mai sus spune ca se sanctioneaza necomunicarea, si in lege nu este prevazut nici un termen in care se poate face aceasta comunicare.
Intrebarea mea este: pot fi sanctionat pentru faptul ca am trimis comunicarea dupa noua zile?
Va multumesc anticipat pentru eventualul raspuns din partea dvs.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 20:07, 8 Octombrie 2008
legea se refera la cei care solicita un raspuns autoritatilor publice.
elis a scris:

Aici nu ar putea fi invocat principiul reciprocitatii? Daca institutiile publice pot raspunde in 10 zile, de ce nu ar putea si ceilalti sa dea un raspuns in acelasi termen?
nicolaie.s a scris:

elis a scris:

Aici nu ar putea fi invocat principiul reciprocitatii? Daca institutiile publice pot raspunde in 10 zile, de ce nu ar putea si ceilalti sa dea un raspuns in acelasi termen?

nu cred ca puteti invoca acest lucru deoarece OUG 195/2002 prevede la Art.39. - Proprietarul sau deţinătorul unui vehicul este obligat să comunice poliţiei rutiere, la cererea acesteia şi în termenul solicitat, identitatea persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice.

....tot ce trebuie sa faceti acum,este sa sperati ca nu veti fi sanctionat ,iar in caz contrar nu ezitati sa depuneti o contestatie la judecatorie si sa cereti instantei sa aiba in vedere ”gravitatea” faptei dvs si sa dispuna preschimbarea sanctiunii din amenda in avertisment ptr ca dvs vi-ati facut datoria de cetatean si ati dat datele solicitate de politie si niciun moment nu v-ati gandit sa va ”sustrageti” de a da curs solicitarii politiei;evident,daca va fi cazul,in plangerea de anulare trebuie sa aveti si un motiv bun ca sa sustineti ca ati intarziat cu cateva zile sa va prezentati la sediul politiei,ptr.ca.................(in niciun caz sa nu spuneti ca ati uitat sau ca nu ati vrut) :D

bafta multa si sa reveniti cu un raspuns dupa ce se clarifica situatia... !!!
O metoda eficienta dar legala de combatere ar fi sa comunicati datele solicitate dar sa trimiteti adresa cu plata la destinatie. De regula politia nu achita aceste taxe si vor refuza sa primeasca precizarile solicitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date solicitate politia locala jon123 jon123 buna ziua, In 4 martie am parcat neregulamentar in alt oras. Peste 20 zile imi vine o comunicare in care, politia locala de acolo ma instiinteaza sa le ... (vezi toată discuția)
Instiintare parcare neregulamentare in parbriz CiobyJr CiobyJr Buna ziua, Tocmai ce am primit un premiu de parcare neregulamentare in parbriz in care scrie ca la data de xxx la ora xxx autoturismul cu numarul de ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa ma acuz singur? daca ca martor am spus ca am parcat ... Alexa56435 Alexa56435 Trebuie sa ma acuz singur? Daca ca martor am spus ca am parcat unde a fost interzis. Trebuie sa dau mai multe informati cine cand ce? Ma refer ca primesc ... (vezi toată discuția)