avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... CEDO si CEJPI
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

CEDO si CEJPI

Ce fel de dosare se pot depune la CEDO si ce fel la CEJ?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 20:29, 5 Decembrie 2010
CEDO poate fi sesizată printr-o cerere de către orice persoană fizică, organizaţie neguvernamentală sau de orice grup de particulari care se pretind victimă a unei încălcări, din partea unui stat parte la Convenţie. Pentru sesizarea Curţii este necesar de a fi respectate anumite condiţii.

Sarcinile CEJ constau în asigurarea interpretării uniforme a legislației europene.
Prescurtarea CEDO inseamna fie Conventia Europeana a Drepturilor Omului, fie Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

ConventiaEDO este documentul semnat de Romania ca membra a Consiliului Europei, din 1993. Consiliul Europei (47 de membri) nu este acelasi lucru cu UE (27 de membri) in care Romania a intrat in 2007. CE se preocupa cu drepturile omului / democratie si cam atat.

ConventiaEDO este semnata recent si de UE. Prin urmare UE trebuie sa respecte ConventiaEDO la fel ca un membru. CurteaEDO bate CEJ. Judecatile CEJ trebuie sa fie in acord cu cele ale CurtiiEDO.

CurteaEDO asculta cauzele privind incalcarea drepturilor garantate prin ConventiaEDO de catre unul dintre membri, dupa ce petentul a epuizat caile din dreptul intern national.

CEJ are jurisdictie de aplicare a legislatiei UE (nu a CE).De exemplu toate cauzele care implica relatiile cu institutiile UE. Pentru petentii obisnuiti, CEJ poate fi de folos doar in domenii reglementate la nivelul UE, cum ar fi dreptul la libera circulatie, reglementari vamale, concurenta etc.
Ultima modificare: Duminică, 5 Decembrie 2010
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere cedo - fara sa ma adresez altei instante ramona250481 ramona250481 As dori sa stiu dc pot trimite direct catre CEDO (adica fara sa ma adresez vreunei instante din Romania) o plangere pt un drept incalcat de catre o Companie ... (vezi toată discuția)
Obligatii ce revin av.poporului in cazul violarii art.3 din conventie caroll caroll Buna ziua.Am sesizat Avocatul Poporului in legatura cu incalcarea art.3 al Conventiei Drepturilor Omului,respectiv supunerea la rele tramente de catre ... (vezi toată discuția)
Ce conditii trebuie indeplinite pentru a sesiza cedo?poate un ong sa sesizeze cedo cu privire la durata unui proces in care este parte? iuliana26 iuliana26 Poate fi durata excesiv de mare a judecatii(10 ani de zile) motiv pentru sesizarea CEDO? In cat timp poate fi solutionata cererea mea catre CEDO?Care sunt ... (vezi toată discuția)