CEDO poate fi sesizată printr-o cerere de către orice persoană fizică, organizaţie neguvernamentală sau de orice grup de particulari care se pretind victimă a unei încălcări, din partea unui stat parte la Convenţie. Pentru sesizarea Curţii este necesar de a fi respectate anumite condiţii.
Sarcinile CEJ constau în asigurarea interpretării uniforme a legislației europene.
Prescurtarea CEDO inseamna fie Conventia Europeana a Drepturilor Omului, fie Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
ConventiaEDO este documentul semnat de Romania ca membra a Consiliului Europei, din 1993. Consiliul Europei (47 de membri) nu este acelasi lucru cu UE (27 de membri) in care Romania a intrat in 2007. CE se preocupa cu drepturile omului / democratie si cam atat.
ConventiaEDO este semnata recent si de UE. Prin urmare UE trebuie sa respecte ConventiaEDO la fel ca un membru. CurteaEDO bate CEJ. Judecatile CEJ trebuie sa fie in acord cu cele ale CurtiiEDO.
CurteaEDO asculta cauzele privind incalcarea drepturilor garantate prin ConventiaEDO de catre unul dintre membri, dupa ce petentul a epuizat caile din dreptul intern national.
CEJ are jurisdictie de aplicare a legislatiei UE (nu a CE).De exemplu toate cauzele care implica relatiile cu institutiile UE. Pentru petentii obisnuiti, CEJ poate fi de folos doar in domenii reglementate la nivelul UE, cum ar fi dreptul la libera circulatie, reglementari vamale, concurenta etc.