avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe salariu din strainatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe salariu din strainatate

Ma poate lamuri si pe mine cineva cum se impoziteaza venitul meu care se compune din salariu venit din strainatate.(mentionez ca petrec mai mult de 6 luni in strainatate). Eventual daca stie cineva cuantumuri de sume ori actul legislativ care reglementeza chestia asta? Multumesc:)
Cel mai recent răspuns: reddy , utilizator 12:48, 6 Iulie 2009
ptr livius 1302
Codul fiscal prevede urmatoarele
Va redau urmatoarele elemente sper sa va fie de folos.
23. persoana fizica rezidenta - orice persoana fizica ce indeplineste cel putin una dintre urmatoarele conditii:
a) are domiciliul in Romania;
b) centrul intereselor vitale ale persoanei este amplasat in Romania;
c) este prezenta in Romania pentru o perioada sau mai multe perioade ce depasesc in total 183 de zile, pe parcursul oricarui interval de 12 luni consecutive, care se incheie in anul calendaristic vizat;
d) este cetatean roman care lucreaza in strainatate, ca functionar sau angajat al Romaniei intr-un stat strain.
Prin exceptie de la prevederile lit. a)-d), nu este persoana fizica rezidenta un cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, un cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, un cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si nici membrii familiilor acestora;
Art. 40. - (1) Impozitul prevazut in prezentul titlu, denumit in continuare impozit pe venit, se aplica urmatoarelor venituri:
a) in cazul persoanelor fizice rezidente romane, cu domiciliul in Romania, veniturilor obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei;

[…]
(2) Persoanele fizice care indeplinesc conditiile de rezidenta prevazute la art. 7 alin. (1) pct. 23 lit. b) sau c) timp de 3 ani consecutiv vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu al patrulea an fiscal.
Venituri obtinute din strainatate

Art. 90. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si cele care indeplinesc conditia prevazuta la art. 40 alin. (2) datoreaza impozit pentru veniturile obtinute din strainatate.
(2) Veniturile realizate din strainatate se supun impozitarii prin aplicarea cotelor de impozit asupra bazei de calcul determinate dupa regulile proprii fiecarei categorii de venit, in functie de natura acestuia.
(3) Contribuabilii care obtin venituri din strainatate conform alin. (1) au obligatia sa le declare, potrivit declaratiei specifice, pana la data de 15 mai a anului urmator celui de realizare a venitului.
(4) Organul fiscal stabileste impozitul anual datorat si emite o decizie de impunere, in intervalul si in forma stabilite prin ordin al ministrului finantelor publice.
(5) Diferentele de impozit ramase de achitat, conform deciziei de impunere anuala, se platesc in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza si nu se datoreaza sumele stabilite potrivit reglementarilor in materie, privind colectarea creantelor bugetar
Multumesc foarte mult, acum m-am mai luminat.
Buna ziua ,

Am si eu aceeasi problema cu dvs.Am citit si recitit legislatia in vigoare si nu sunt pe deplin lamurita.Am intrebat la fisc si raspunsul lor a fost ca rebuie sa platesc.Ei nu au tinut seama ca exista conventii pentru evitarea dublei impuneri.
Daca v-ati lamurit , va rog sa-mi scroeti si mie.
Buna ziua,
De lamurit nu sunt lamurit 100% dar am citit codul fiscal intre timp si am inteles cate ceva. Ideea este ca eu am job project based, in diverse tari si nu am rezidenta in vreuna din ele, chiar daca stau plecat din Romania 9-10 luni pe an. Din ce am inteles, daca reusesti sa dovedesti ca firma platitoare a salariului a platit impozit in tara unde-i inregistrata nu mai trebuie sa platesti si aici sau se plateste mai putin, asta apropo de dubla impunere. In cazul meu firma angajatoare este prin intermediari, alta firma de recruitment, si nu mi-ar da niciodata acte care sa dovedeasca plata impozitului in tara respectiva.
livius1302 a scris:

Buna ziua,
De lamurit nu sunt lamurit 100% dar am citit codul fiscal intre timp si am inteles cate ceva. Ideea este ca eu am job project based, in diverse tari si nu am rezidenta in vreuna din ele, chiar daca stau plecat din Romania 9-10 luni pe an. Din ce am inteles, daca reusesti sa dovedesti ca firma platitoare a salariului a platit impozit in tara unde-i inregistrata nu mai trebuie sa platesti si aici sau se plateste mai putin, asta apropo de dubla impunere. In cazul meu firma angajatoare este prin intermediari, alta firma de recruitment, si nu mi-ar da niciodata acte care sa dovedeasca plata impozitului in tara respectiva.


Normal daca stai mai mult de 183 de zile ar trebui sa ai rezidenta in statul respectiv.
Firma platitoare este obligata sa-ti elibereze un document din care rezulta plata impozitului, daca nu codul fiscal specifica

Art. 91. - (1) Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, denumit in continuare credit fiscal extern, in limitele prevazute in prezentul articol.

(2) Creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de:

1. autoritatea fiscala a statului strain respectiv;

2. angajator, in cazul veniturilor din salarii;

3. alt platitor de venit, pentru alte categorii de venituri;

b) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.

(3) Creditul fiscal extern se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate. In situatia in care contribuabilul in cauza obtine venituri din strainatate din mai multe state, creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat in Romania se va calcula, potrivit procedurii de mai sus, pentru fiecare tara si pe fiecare natura de venit.

Alte discuții în legătură

Ajutati-ma, vreau sa paltesc impozit dar guvernul nu vrea banii mei Elena Baleanu Elena Baleanu Am lucrat pentru o companie din strainatate in perioada 2005-2007 calatorind intre Spania si Romania, niciodata depasind 183 de zile in Spania. Cunosteam ... (vezi toată discuția)
Depunerea declaratiei fiscale pentru persoanele care presteaza munca ca si pfa in alte tari ohiki ohiki Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana presteaza munca in strainatate, ex Austria , ca si persoana fizica autorizata(firma deschisa in tara unde isi ... (vezi toată discuția)
Impozitarea salariilor compensatorii(noul cod fiscal 2016). soringafton soringafton Stiti cumva daca salariile compensatorii se mai impoziteaza incepand cu 1 ianuarie 2016 (noul cod fiscal)? (vezi toată discuția)