avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 763 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... Depunerea declaratiei fiscale pentru persoanele care ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

Depunerea declaratiei fiscale pentru persoanele care presteaza munca ca si PFA in alte tari

Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca o persoana presteaza munca in strainatate, ex Austria , ca si persoana fizica autorizata(firma deschisa in tara unde isi desfasoarea activitatea) mai trebuie sa depuna declaratia 201 si in Romania.
Mentionez ca persoana fizica autorizata plateste in strainatate asigurarile sociale si ca este obligata acolo daca veniturile sale depasesc un anumit prag sa plateasca impozit.
Cel mai recent răspuns: ohiki , utilizator 22:01, 19 Mai 2015
In principiu, NU deoarece Austria este membra UE si Romania are cu ea si tratat de evitarea dublei impozitari.

Unde aveti rezidenta fiscala sau centru intereselor vitale ?

Cf. prev. Titlului III din Legea nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, Declaraţia 201 se completează şi se depune de către :
• persoanele fizice rezidente române, cu domiciliul în România;
• persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţiile de rezidenţă prevăzute de Codul fiscal. [ respectiv persoanele fizice, care timp de trei ani consecutivi, au fie centrul intereselor vitale amplasat in Romania, fie sunt prezente in Romania peste 183 de zile pe an. Declaratia se depune si de catre persoanele fizice care desfasoara activitate salariala in strainatate si sunt platite pentru activitatea salariala desfasurata in strainatate de catre sau in numele unui angajator care este rezident in Romnia sau are un sediu permanent in Romania (veniturile salariale reprezinta cheltuiala deductibila a unui sediu permanent in Romania), in cazul in care acelasi venit din salarii a fost supus impunerii atat in Romania, cat si in strainatate].
Ultima modificare: Marți, 19 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Deci daca lucrez o luna in Austria si o luna raman in tara( sau 6 luni dintr un an, aprox 180 zile in strainatate ) sa inteleg ca trebuie totusi sa depun in Ro declaratia? Nu sunt rezident pentru ca nu ma stabilesc in Au doar lucrez cateva luni pe an. Nu intervine aici deja dubla impozitare?
Va rog sa ma lamuriti
ati spus ca cfm legii :

• persoanele fizice care îndeplinesc, pentru anul de raportare, condiţiile de rezidenţă prevăzute de Codul fiscal. [ respectiv persoanele fizice, care timp de trei ani consecutivi, au fie centrul intereselor vitale amplasat in Romania, fie sunt prezente in Romania peste 183 de zile pe an

Sa inteleg ca daca lucrez in strainatate ca pfa cu firma deschisa acolo , cu contracte incheiate intre angajator strain si firma PFA deschisa in Au doar 3 luni din an restul fiind in Ro (deci mai mult de 183 zile) va trebui sa depun acea declaratie 201?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratia 201 oroian-rodica oroian-rodica As dori sa stiu daca trebuie depusa Declaratia 201 in cazul in care lucrez in strainatate(Danemarca) si sunt angajat cu contract de munca pe durata ... (vezi toată discuția)
Venituri obtinute in strainatate tamaratamara tamaratamara Buna, Sunt cetatean roman, dar am plecat in 2008. In rastimpul asta: - am obitnut venituri din salarii intr-un alt stat UE cativa ani - am obtinut ... (vezi toată discuția)
Certificat rezidenta fiscala Inna80 Inna80 Am cerut administratiei financiare un certificat de rezidenta fiscala pentru anul 2011. Aveam in 2011 o carte de rezidenta cu drepturi depline ca cetatean ... (vezi toată discuția)