Este vorba de premile aferente lunii noiembrie 2009 achiate in baza L.330/2009 si incasate de catre functionarii publici si declarate ilegale de catre CC . Astfel ele trebuiesc recuperate de la functionarii publici si calculate majorarile si penalitatile aferente. Intrebarea este ..la ce se calculeaza aceste majorari la sumele brute sau cele nete efectiv incasate de catre functionarii publici??
Legea 330/2009 a intrat in vigoare - cat priveste unele prevederi ale OG 6/2007 - in termen de 3 zile de la publicarea in M.Of., adica pe 12.11.2009.
Revin deci la intrebarea mea ? Primele au fost incasate ilegal, sau au fost platite ilegal ? Caci daca ele au fost aprobate si achitate dupa data de 12.11.2009 inseamna ca au fost platite cu ignorarea legii - deci ilegal. Dar in acest caz trebuie mai intai individualizata raspunderea si stabilit prejudiciul.
Daca au fost platite anterior datei de 12.11.2009 nu se pune problema calcularii de dobanzi si penalizari.
In niciun caz nu este corect sa se impute salariatilor dobanzi si penalizari.
Daca se pune problema recuperarii unui prejudiciu, dobanzile se calculeaza la valoarea intregului prejudiciu (i.e. total fond premiere). Nu stiu care este temeiul legal al penalitatilor.
Deci, cu certitudine este vorba despre recuperarea unui prejudiciu..... , dar intrebarea este dc sa se calculeze dobanzile la intreaga valoarea prejudiciului? pana la urma cine a fost prejudiciat cu valoarea contributiilor incasate de catre Casa de sanatate, casa de pensii sau mf ??? nu ..nu mi se pare corect ca angajatul (in speta functionarul public) sa plateasca dobanzi aferente intregului prejudiciu atata timp caty el a beneficiat doar de suma neta.
Webinar: Fiscalitate și digitalizare în 2025. Ce știm și ce urmează?
ACCA, cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar-contabil, vă invită să participați la un eveniment gratuit destinat profesioniștilor care doresc să afle cele mai recente noutăți legate de sistemul fiscal din România.
În cadrul webinarului, care va avea loc pe 26 februarie la ora 10:00, Delia Cataramă, Tax Partner Viboal FindEx, va aborda principalele modificări fiscale aplicabile în 2025 companiilor, cu focus pe impactul asupra profitabilității și cash-flow-ului acestora.