avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la penalizari

La o asociatie de locatari vine o factura de la eon electrica care reprezinta penalitati la o factura neachitata intrata in contabilitatea asociatiei.
Este corect sa se calculeze penalitati la penalitatile respective daca de exemplu un locatar nu isi plateste la timp partea lui din datorie la asociatie.
Ex sa spunem ca factura care cuprinde numai penalitati de la eon este de 500 ron , ea intra in asociatie si se imparte la 6 (sase apartamente) rezulta aprox 84 lei de familie.
Sa spunem ca eu nu platesc aceasta suma pana la data scadenta .....
Se calculeaza penalitati?
Multumesc,tuturor celor carer dau raspunsuri cat mai la obiect si documentate.
Cu stima!
Cel mai recent răspuns: koranima , utilizator 09:35, 10 Iunie 2010
Penalizarile, indiferent sursa lor NU se penalizeaza. Ele se impart proportional la restantierii din luna scadentei facturii, iar daca nu au fost restantieri in acea luna si nu a fost achitata factura ...vina probabil ca e a administratorului.
Cu privire la penalizari, fiecare as. prop. are sistemul sau propriu de lucru, astfel:
- majoritatea as. prop. functioneaza cu fond de rulment, astfel incat de cele mai multe ori asociatia reuseste sa-si achite facturile fara penalizari; cu toate acestea in AG proprietarii hotarasc aplicarea de majorari celor care nu reusesc sa-si achite intretinerea la timp, (valorile % sunt aprobate in AG);
- sunt as. prop. care nu functioneaza cu fond de rulment sau valoarea acestuia este foarte mica, dar pentru ca majoritatea proprietarilor isi achita in timp util intretinerea, facturile "vin" cu majorari f. mici; pentru achitarea acestora, asociatiile calculeaza si percep majorari numai proprierarilor cu debite - la fel, perioada si valoarea % este aprobata in AG;
- probabil ca mai sunt asociatii aflate in situatia descrisa de dvs., cand valoarea majorarii va trebui impartita punctual la un nr. de proprietari; sigur ca, asa cum scria si d-na @elga50, indiferent de sursa penalizarilor nu se procedeaza la penalizarea penalizarii, insa asa cum ati exemplificat, vecinii dvs. achita valoarea penalizarii, administratorul achita la randu-i la Eon valoarea incasata de la cele 5 familii, astfel incat in situatia furnizorului ramane de achitat partea dvs. de penalizare; ei, acum depinde cum a procedat asociatia, adica factura restanta a fost achitata in intregime, fapt ce face ca furnizorul sa nu mai calculeze penalizari in continuare sau este posibil ca factura sa nu fie achitata in totalitate, astfel incat la soldul ramas, furnizorul v-a calcula penalizari pe care administratorul le v-a dirija spre familia dvs., adica 84 + ... : in acest caz nu este vorba de penalizare la penalizare.
Am inteles.
Dar sa presupunem ca eu nu platesc suma de 84 lei la asociatie pana la data scadenta, luna urmatoare cand se calculeaza asociatia mi se calculeaza penalitati la suma restanta?...sau ea ramane constanta pana o achit eu sau pana mai aplica eon o penalizare??
Va multumesc
Oricum m am apucat sa consult si eu legislatia mai amanuntit.
Cu stima.
Suma de 84 lei reprezinta penalizari furnizor si trebuie trecuta in rubrica de penalizari, tocmai pentru a fi ocrotita de o penalizare ulterioara.
Nu trebuie trecuta la restanta, sub nicio forma, pentru ca astfel poate fi supusa penalizarii.
Asta am incercat sa va spun si in mesajul anterior. Orice penalizare, indiferent sursa, NU se penalizeaza.
Am inteles .
Va multumesc!
Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)