Buna ziua,
Mama mea este nascuta in 24.05.1954; are vechime 9 ani(lucrati la CAP) iar de 2 ani are facut un contract la casa de pensii si a platit contributia.
As dori sa stiu la ce varsta va putea iesi la pensie si care este vechimea minima pentru ea ca sa stim cat mai trebuie sa cotizeze?
Si daca aceasta ord.94/2010 care a fost data in sprijinul celor care doresc sa-si completeze stagiul, ar avantaja-o? cat ar trebui sa plateasca in acest caz pana la 31 dec?
sau mai convenabil ar fi sa plateasca in continuare pe acel contract care il are in derulare? precizez ca acum are contractul facut la o suma minima si plateste in jur de 350roni/an contributia.
Pensionarea va fi la limita de varsta la 59 ani si 9 luni daca va indeplini conditia stagiului minim de 14 ani si 6 luni.Normele facute(realizate) in cei 9 ani la C.A.P. pot asigura prin transformare cel mult 9 timpi utili(ani)+2 ani de cand aveti contract cu casa locala = cel mult 11 ani.Asadar ar mai fi nevoie de cel putin 3 ani si 6 luni de cotizat.Fac mentiunea ca am folosit termenii de cel mult,cel putin,datorita faptului ca nu stiu cate norme sau realizat in total in cei 9 ani si nu stiu nici care a fost cel mai mic numar de norme(in total) stabilit de Adunarea Generala a se realiza intr-un an calendaristic din cei 9 ani.Legat de O.U.G.94/2010 va pot spune doar faptul ca ar trebui sa platiti pana la finalul anului aproximativ 6000 lei(pentru 3 ani si 6 luni).O seara buna.
Revin cu cateva detalii. As dori sa stiu daca mai este in vigoare legea 80/1992 care se refera la stagiile si dobandirea pensiilor agricultorilor?
Citind aceasta lege mai in amanunt(am copiat mai jos cateva pasaje) inteleg sa mamei mele i s-a facut contract de asigurare mai departe in baza acestei legi, avand in vedere ca plateste o contributie de aprox.330 roni/an(in legea asta se specifica ca se poate asigura la jumatate din valoarea sal. min/economie., deci i s-a facut la 300 ronix 9%(cota cf. acestei legi) =27 ronix12 luni =324 roni.
Nedumerirea mea este legat de vechime, aici se spune ca vechimea este min 10 ani,iar din ce am citit pe aici ar fi 14,6 ani.
mai jos sunt pasajele din lege:
3)*) Persoanele asigurate in conditiile prezentei legi, in varsta de peste 18 ani, vor achita o contributie de pensii si asigurari sociale stabilita in cota de 7% asupra venitului lunar asigurat si o cota de 2% asupra aceluiasi venit mediu lunar asigurat, pentru finantarea ocrotirii sanatatii.
Art. 9
(1) Pensia integrala pentru limita de varsta se stabileste prin aplicarea cotei de 60% asupra venitului mediu lunar asigurat in ultimii 10 ani pentru care s-a achitat contributia de asigurari sociale.
(2) Venitul mediu lunar asigurat nu poate fi mai mic decat jumatate din salariul de baza minim brut pe tara, reglementat la data achitarii acestei contributii.
.......
(4) Persoanele care au o perioada de asigurare mai mica de 30 ani barbatii si 25 ani femeile, dar nu mai putin de 10 ani de contributie, beneficiaza de o pensie calculata in conditiile alin. (1), proportionala cu numarul anilor de asigurare.
(5) Pensia minima integrala pentru limita de varsta, stabilita conform prevederilor prezentei legi, nu poate fi mai mica decat jumatate din cuantumul rezultat prin aplicarea cotei de 60% asupra salariului de baza minim brut pe tara, reglementat la data stabilirii acesteia.
.......
(7) Pensia minima pentru limita de varsta cu vechime incompleta de minimum 10 ani se stabileste in raport cu cuantumul pensiei minime prevazute la alin. (5), proportional cu numarul anilor perioadei de asigurare.
........
Art. 35
(1) Activitatea de pensii si asigurari sociale pentru agricultori trece la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale. Casa Autonoma de Pensii si Asigurari Sociale a Taranimii isi inceteaza activitatea.
Legea nr. 80/1992 a fost abrogata la 1 aprilie 2001, cand a intrat in vigoare Legea nr. 19/2000. Mama dvs. a incheiat contract de asigurare sociala in baza Legii nr. 19/2000. Stagiul minim de cotizare pentru o femeie nascuta in mai 1954 este de 14 ani si 6 luni.
Conform O.U.G. nr. 94/2010, orice persoana isi poate completa stagiul de cotizare prin incheierea unui contract de asigurare, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
-nu a avut calitatea de pensionar la data incheierii contractului de asigurare;
-nu a avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii in perioada in care se solicita asigurarea;
-nu a avut obligatia asigurarii in sistemul public de pensii in aceasta perioada.
Mama dvs. a avut si are calitatea de asigurat de aproximativ doi ani, de cand a incheiat contractul de asigurare sociala. Acum se poate asigura pentru ceilalti trei ani, incheind un alt contract de asigurare, anexa OUG nr. 94/2010. Daca poate plati acum, ar fi foarte bine sa se asigure. Pana implineste 59 de ani si 9 luni nu va realiza stagiul minim de cotizare de 14 ani si 6 luni. (9 ani lucrati la CAP inseamna 4-5 ani de stagiu, in functie si de normele planificate si realizate).
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Contributie pensie
seneca399
Am 51 de ani si 31 ani vechime in munca (efectiva). Sunt pensionar gradul III ( cu drept de munca la 4 ore) si nu gasesc un asemenea post.As vrea sa platesc ... (vezi toată discuția)