avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL imprumuta asociat
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL imprumuta asociat

un SRL poate imprumuta asociatii si/sau administratorii?
Cel mai recent răspuns: antonia.cristescu , utilizator 19:58, 11 August 2021
Da, parca pana la 5000 de euro. Nu mai stiu exact suma.

Legea 31/1990:
Art. 144^4 - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:

a) acordarea de împrumuturi administratorilor;

b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;

c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;

d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;

e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.

(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate civilă sau comercială la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.

(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:

a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;

b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane.

Litera b) se aplica daca societatea care ca obiect de activitate creditarea (banca, IFN, etc)

Art. 272 - (1) Se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societăţii, care:
3. se împrumută, sub orice formă, direct sau printr-o persoană interpusă, de la societatea pe care o administrează, de la o societate controlată de aceasta ori de la o societate care controlează societatea pe care el o administrează, suma împrumutată fiind superioară limitei prevăzute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societăţi să îi acorde vreo garanţie pentru datorii proprii;

(3) Nu constituie infracţiune fapta prevăzută la alin. (1) pct. 3, dacă este săvârşită de către o societate comercială ce are calitatea de fondator, iar împrumutul este realizat de la una dintre societăţile controlate ori care o controlează pe aceasta, direct sau indirect.

Art. 144^4 nu priveste SA-urile? Se aplica si la SRL?
Ba e la SA, si stiu ca exista art. 196^1...
Recunosc faptul ca in stadiul actual al legii 31, se poate sustine cu succes neaplicarea interdictiei mentionate. Totusi mi se pare ciudat sa nu ai aceasta interdictie la SRL! Cred ca inca nu pot asimila complet acest articol 196^1...
Da, e ciudat, dar totusi interdicitia nu priveste SRL-urile... eu as profita de aceasta carenta a legii.

Alte discuții în legătură

Imprumut administrator de la srl DanGabriel13 DanGabriel13 Buna ziua, Administratorul unui SRL poate scoate din firma o suma mai mica de 5.000 EUR (echivalentul in lei) daca o face cu titlu de imprumut? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Imprumut actionar Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Cunoaste cineva o prevedere legala prin care un actionar poate fi imprumutat de firma cu o suma de pana la 5000 euro pana la ridicarea dividendelor?eu recunosc ... (vezi toată discuția)
Acordare imprumut administrator corina r corina r imi puteti spune in ce conditii o societate comercial isi poate credita administratorul? asta in conditiile in care societatea nu are in obiectul sau de ... (vezi toată discuția)