avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Credit cu acte false
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Credit cu acte false

Am o reala problema.Acum cateva luni,vroiam sa fac un imprumut bancar.O cunostiinta,auzindu-ma ca am nevoie de bani si ca am un venit mic,mi-a prezentat pe cineva care s-a oferit sa-mi faciliteze un imprumut.Persoane respectiva mi-a intocmit carte de munca si adeverinte de venit in fals,si am obtinut credit de la 3 banci.o suma destul de mare cca 1miliard de lei vechi din care am dat un comision persoanei "binevoitoare".Problema e urmatoarea...nu mai lucrez,deja am intarziat o luna cu plata ratelor si ma gandesc ca o sa se descopere falsul. Propietati nu am...nu stiu daca bancile m-ar putea executa silit pt ca repet nu am nici un fel de propietati..bunuri mobile sau imobile.Penal ce pot pati avand in vedere cele de mai sus.in speranta unui raspuns si a unor eventuale sfaturi,va multumesc
Chiar ma bucur ca ati pus in discutie un subiect de acest gen... se pare ca este un business la moda.
Daca va aflati in incapcitate de plata, bancile vor incerca sa puna poprire pe salariul Dvs. . Moment in care, Societatea comerciala care v-a eliberat CIM si adeverint de venit isi va nega implicarea si va gasi, de regula, tap isapsitor persoana care v-a recomandat, mai ales daca si dansa e angajata tot in acest fel la SC respectiva.

Sunt familiarizat cu problema Dvs. mai mult decat as dori. In legatura cu raspunderea penala, lucrurile variaza de la inselaciune, fals in declaratii, uz de fals, fals intelectual, etc.. Problema care se pune este daca ati luat imprumut de la 3 banci in baza aceluiasi salariu...caz in care nu va mai puteti apara spunand cati fost inselata de SC care v-a intocmit CIM, iar fapta in sine constiuite o alta infractiune.

SC "binevoitoare" va incerca sa indrepte organele de urmarire spre Dvs. in caz ca nu va platiti debitul si va intra in reorganizare sau faliment, pe cand Dvs. aveti mari sanse sa fiti cercetata penal.

Sigur, exista si aparari pe care le puteti invoca, dar depind de activitatea desfasurata de Dvs.. Programati-va o intalnire la un avocat bun. Veti avea cu siguranta nevoie, inainte sa vina politia sa va ceara declaratii.

Evident, si salariatii bancii au o culpa, neverificand datele cu SC, iar daca au facut-o si adeverinta Dvs. a fost confirmata, cel mai probabil sa raspundeti in solidar cu SC respectiva pe latura civila.

Sfatul pe care vi-l pot da in momentul de fata este sa achitati cu orice pret ratele. De obicei, dosarul de creditare ajunge in cercetare de catre executorul bancar dupa cca 3 luni.

Mult succes.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Martie 2008
Radu Popescu, Avocat
regret ca inteleg altfel problema de mai sus: de fapt nu este implicata nici o S.C., toate actele sunt 'confectionate' de un 'expert' in fraude.
deci:
inselaciune, uz de fals, fals in declaratii - cel putin atat pentru 'beneficiar';
fals intelectual - cel putin pentru 'expert'
neglijenta in serviciu - pentru ofiterul de credit

la acestea se mai adauga altele pe parcursul cercetarii penale; care cercetare se finalizeaza cu privare de libertate pentru 2 dintre protagonisti .

Nu va faceti probleme: industria asta e de import, in Franta e la mare moda si vine la noi.
Cauza: bancile se extind, isi cresc numarul de angajati a caror experienta este invers proportionala cu 'cantitatea' , cresc numarul de operatiuni/ofiter de credite si deschid nise pentru excroci!

deci, sa traim bine si sa auzim numai de bine !
Din pacate acest sistem a luat o amploare insemnata in Romania. Aceasta practica este folosita si de patroni multor societati comerciale,nou infiintate,care se trec cu salarii exorbitante,platesc toate darile catre stat,timp de trei luni,dupa care i-si elibereaza adevarinte de venit,lor sau angajatilor,apoi obtin sute de mii de euro de la banca. Cunosc cazuri concrete.Exista intermediar,relatia de la banca si bineinteles comisionul. In ceia ce priveste achitarea inprumutului pentru rai platnici aceasta este anevoioasa .In situatia prezentata de dvs. avem infractiuni de inselaciune,fals,uz de fals,etc.,cercetarea revenind organelor de politie,procuratura. Pentru recuperarea banilor calea legala este executarea silita care asa cum am aratat mai sus este dificila si greoaie,deoarece in majoritatea cazurilor nu prea ai ce executa.Recomand bancilor mai multa atentie in selectarea propriului personal.
beldeanioan a scris:

regret ca inteleg altfel problema de mai sus: de fapt nu este implicata nici o S.C., toate actele sunt 'confectionate' de un 'expert' in fraude.
deci:
inselaciune, uz de fals, fals in declaratii - cel putin atat pentru 'beneficiar';
fals intelectual - cel putin pentru 'expert'
neglijenta in serviciu - pentru ofiterul de credit



Eu in calitate de beneficiar in toata chestia,avand in vedere ca nu am antecedente penale,ce pot pati?
Eu cred ca este implicata si SC prin incheierea contractului de munca - prin semnarea si stampilarea contractului,precum si prin inregistrarea lui la ITM - ;)

Daca se dovedeste toate infractiunile expuse de colegi mai sus, pe langa faptul ca se va trece la executarea silita a creditelor obtinute, veti avea de suportat si sanctiuni pe latura penala. In cel mai fericit caz veti primi o pedeapsa cu suspendare .......#-o

Alte discuții în legătură

Cerere de credit transformata in " tentativa de inselaciune si uz de fals " iamlion13 iamlion13 Buna ziua. In 2016 am gasit un anunt pe internet referitor la o companie care oferea imprumuturi rapide doar cu buletinul. Am sunat la numarul lor si am luat ... (vezi toată discuția)
Pot scapa de executare silita ?! alexx_alexx alexx_alexx Buna ziua! Situatia mea se prezinta astfel: Undeva prin luna decembrie 2009, mi s-a oferit un post la clubul sportiv [editat], ca jucator de fotbal de catre ... (vezi toată discuția)
Furt identitate ionutcn ionutcn Ma numesc ionut c n, sunt din pitesti, arges, si, tocmai am aflat ca cineva s-a folosit de identitatea mea in vederea obtinerii unui credit bancar de 2000 euro ... (vezi toată discuția)