avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... noua indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

noua indemnizatie crestere copil

Buna ziua! Am cateva intrebari legate de indemnizatia de crestere copil. Eu trebuie sa nasc in februarie 2011 si as dori sa stiu daca se calculeaza indemnizatia la fel indiferent de optiunea aleasa. Conform calculelor mele nu depasesc 1200lei/luna. Stiu ca indemnizatia reprezinta 85% din media salariilor... dar pe ultimele 6 sau 12 luni inainte de nastere? Se iau in calcul si concediile medicale? Banuiesc ca cel prenatal se ia in calcul... Sau cel putin asa am inteles. Aaa, si se mai iau cei 15% din indemnizatie? Multumesc anticipat pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:56, 18 Decembrie 2010
1. Conform OUG 111/2010 indemnizatia pentru CCC se calculeaza cu un procent de 75% din media veniturilor pe cele 12 luni premergatoare nasterii, indiferent de optiunea aleasa.
2. Se iau in calcul si perioadele de concediu medical si concediu de maternitate.
3. De la 01.01.2011 nu se mai aplica diminuarea de 15%.
tudorvaleriu a scris:

1. Conform OUG 111/2010 indemnizatia pentru CCC se calculeaza cu un procent de 75% din media veniturilor pe cele 12 luni premergatoare nasterii, indiferent de optiunea aleasa.
2. Se iau in calcul si perioadele de concediu medical si concediu de maternitate.
3. De la 01.01.2011 nu se mai aplica diminuarea de 15%.

Nu se mai aplica diminuare de 15%pt k s-a redus la 75%? Inteleg ca nu se va mai calcula cu 85%. As mai vrea sa intreb cum vor calcula media celor 12 salarii , pentru ca in cazul meu in ultimele 6 lunii am salariu diminuat cu 25%. 6 luni salariu normal, iar sase diminuat. La concediul medical iti calculeaza 85%din salariu ne diminuat cu 25% si din cauza asta intreb.Multumesc frumos!
Art. 2 din OUG nr.111/2010 prevede :
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3.400 lei.
(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1.200 lei.
....
Se vor lua in calcul veniturile nete asa cum apar ele in fiecare luna, in statul de plata, fie ca sunt diminuate sau nu.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal si concediu postnatal raluciii raluciii Buna ziua, Am o intrebare importanta pt mine, sunt insarcinata si as dori niste indrumari. Locul meu de munca este unul in continua schimbare, as dori sa sti ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia pt mame ovidiu30 ovidiu30 La anul voi naste un copil si vreau sa optez pt cresterea copilului timp de 2 ani,in al doilea an mai primesc bani pt copilul meu? (vezi toată discuția)