avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1042 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si concediu postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si concediu postnatal

Buna ziua,
Am o intrebare importanta pt mine, sunt insarcinata si as dori niste indrumari. Locul meu de munca este unul in continua schimbare, as dori sa sti exact care sunt conditiile impuse de lege, ce drepturi si obligatii am. Va scriu astea deoarece mi-e teama ca ma pot demite dupa ce vor afla ca sunt insarcinata, exista posibilitatea asta? sau ii ingradeste legea?, cu toate k la ei se practica o alta treaba- te obliga sa iti dai demisia dar.................
Astept un raspuns.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:58, 3 Mai 2012
1. - Conform OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca dvs. trebuie sa anuntati in scris pe angajator ca sunteti gravida.
- La scrisoare anexati o adeverinta de la medicul de familie sau de la medicul ginecolog ca sa ateste starea dvs. de gravida.

2. Din acel moment, conform Codului muncii si a OUG 96/2003 angajatorul nu va mai poate concedia pe perioada cat sunteti gravida, in concediu medical, in concediu de maternitate sau in CCC.

3. Sa nu semnati nici o demisie sau cerere de incetare a CIM cu acordul partilor.

4. Daca aveti probleme cu angajatorul faceti urgent sesizare la ITM.
multumesc,
va rog sa imi spuneti cum se calculeaza indemnizatia de crestere a copilului, atat pentru 1 an de ccc cat si pt 2 ani de ccc.?
Daca aleg varianta cu 2 ani ,angajatorul ma poate concedia la intoarcere, imediat?
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
raluciii, utilizator
Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. a) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizatia lunara prevazuta la alin. (1) lit. b) se stabileste in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR si nici mai mare de 2,4 ISR.

- Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.


Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art.2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si(2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul.

(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:

a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;

b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art. 7.

(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate .

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.



ok in ceea ce priveste concediu prenatal? care sunt conditiile? imi e dificil sa le corelez pe toate, va rog sa imi dati cam de cad pot ramane acasa daca prevede legea ceva este perioada de prenatal si inca ceva, o cunostinta mi-a spus ca in cazul ei concediul prenatal a fost inclus in cei 2 ani de post natal stati cu copilul.
Concediul prenatal este un concediu de maternitate de 63 de zile,concedul postnatal este de de 63 de zile,un total de 126 de zile care se pot cumula intre ele atunci cand medicul considera necesar ,obligatoriu sunt 42de zile de efectuat c.postnatal. Nu confundati insa concediul postnatal,care se acorda de catre medic,cu concediul pt. crestere si ingrijire copil pana la 1 an,respectiv2 ani.
Prenatalul se acorda de catre medicul de familie incepand din luna a 7 a de sarcina,daca este o sarcina cu o evolutie normala,fara complicatii,iar pt. mamica cu handicap chiar din luna a 6a.de sarcina.
Avand in vedere ca ccc se acorda doar pana ce copilul implineste varsta de 1 an,2 ani,este normal ca durata concediului postnatal sa nu mareasca durata ccc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Durata concediului de maternitate bonizs bonizs Buna ziua, Prin ordonanta aparuta in 2010 , concediul de maternitate este de 2 ani sau de 1 an iar prelungirea pana la al doilea an se face cu acordul ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)