avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 544 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... durata concediului de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

durata concediului de maternitate

Buna ziua,

Prin ordonanta aparuta in 2010 , concediul de maternitate este de 2 ani sau de 1 an iar prelungirea pana la al doilea an se face cu acordul consiliului de administratie? Referirea o fac pentru cadrele didactice.
Cel mai recent răspuns: bonizs , utilizator 12:52, 27 Ianuarie 2013
Nu confundati concediu de maternitate cu concediu pentru cresterea copilului ...

1. Concediul de maternitate se intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice si poate fi acordat in doua etape, in functie de recomandarea medicului sau de solicitarea salariatei, sub forma concediului medical prenatal pentru 63 de zile si a concediului medical postnatal tot de 63 de zile, cu posibilitatea compensarii intre ele.
Concediul postnatal nu poate fi mai mic de 42 de zile, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003.

2. Potrivit art.2 alin.1 din OUG nr.111/2010, incepând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul
copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie
lunară.

3. Potrivit prevederilor art. 2 alin. (7) din OUG nr. 111/2010, odată făcută opţiunea, aceasta nu mai poate fi schimbată.
1. Concediu de maternitate este concediul de 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal si se acorda numai mamelor.

2. Dvs. vorbiti de concediul pentru cresterea copilului (CCC) pana la 1 an sau 2 ani (sau 3 ani in cazul copilului cu handicap).

3. Dvs. hotarati de la inceput daca luati CCC pana la 1 an sau pana la 2 ani, consiliul de administratie nu are nimic de a face cu acordarea sau cu durata CCC.

4. Va redau din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.
...

(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.


Art. 25
(1) Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
...

Art. 26
(1) Constituie contraventie nerespectarea prevederilor art.14 alin.(2), art.19 alin.(2), art.25 si art.38 alin.(3) si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei.


5. - Nu se specifica nicaieri ca trebuie sa cereti o anumita aprobare de la consiliul de administratie.
- Dvs. faceti o cerere catre directorul unitatii prin care solicitati suspendarea contractului individual de munca pentru a intra in CCC incepand cu dat de... iar angajtorul este obligat sa aprobe acest CCC.
...iar prelungirea pana la al doilea an se face cu acordul consiliului de administratie


Consiliul de administratie nu are in competenta asa ceva .. durata CCC o stabiliti dvs de la inceput , optiunea odata facuta nu mai poate fi schimbata.

Va multumesc pentru prompititudine si explicatiile concise. O zi buna in continuare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate mihaelaciobica mihaelaciobica Buna ziua, Daca sunt angajata din 04.03.2013 si urmeaza sa nasc in luna februarie, aproximativ 21.02.2014, voi putea beneficia de concediu de maternitate? ... (vezi toată discuția)
Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de ccc mitid84 mitid84 Buna ziua. va rog sa-mi spuneti si mie cu cat se plateste primul an de crestere copil si anul al 2lea de crestere copil. In al doilea an este o suma fixa ... (vezi toată discuția)