avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... partaj mostenire 2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

partaj mostenire 2

Am o alta problema:un apartament proprietatea bunicilor A si B.Bunicul B este decedat.Cei doi au un fiu si o fiica,de asemenea decedata.In apartament,in prezent locuiesc bunica si fiul impreuna cu sotia lui si cei 2 copii ai lor.Fiica decedata are de asemenea 2 fiice.Intrebarea mea este urmatoarea:in cazul in care va deceda si bunica,nepoatele din partea fiicei decedate vor putea mosteni si ele partea lor de mostenire,si daca fiul care locuieste in acel apartament se va putea opune in vreun fel?
Cel mai recent răspuns: law_teona@yahoo.com , utilizator 14:38, 13 Martie 2008
Nepoatele vor mosteni aceeasi cota ca si fiul. adica 1/2.
Deci cotele vor fi:
1. fiu 1/2
2. nepoate 1/2, adica fiecare cate 1/4.
Fiul nu se poate opune in nici un fel daca nu se depaseste teremenul de optiune succesorala de 6 luni.


PS: ce sunt astea, spete pt. examen?:D
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
Avocat Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Nu sunt spete pt examen,pt ca din fericire am terminat facultatea:)de curand.Sunt doar niste probleme care ma intereseaza si vreau sa cer ajutorul d-voastra ca sa ma confrunt cu propriile mele "constatari":D
Da, in cazul asta nepoatele pot fi inlaturate de la mostenire daca nu au acceptat expres si nici tacit nu ne-ati spus nimic... in 6 luni de la deces: acum dupa bunic, mai incolo dupa bunica.

Chiar, Luci... :D
Institutia reprezentarii in materie succesorala are ca scop inlaturarea unor consecinte injuste ale principiului proximitatii gradului de rudenie si ale principiului egalitatii intre rudele de acelasi grad.
In speta, bunica are doi copii, dintre care unul a decedat inainte de deschiderea succesiunii, lasand si el mostenitori, conform celor doua principii mai sus mentionate, aplicate ad litteram, ar trebui sa mosteneasca numai copilul ramas in viata, deoarece copilul decedat este considerat a nu exista. Rezultatul negativ al aplicarii principiilor este ca mostenitorii copilului decedat sunt inlaturati de la mostenire, fara sa existe un temei pentru aceasta.
In acest sens, codul civil reglementeaza reprezentarea succesorala ca un beneficiu acordat unui mostenitor legal, in virtutea caruia acesta urca in locul, gradul si drepturile care i s-ar fi cuvenit autorului sau daca ar fi fost in viata.

Cotele sunt de 1/2 pentru fiu si 1/4 pentru fiecare copil al fiicei decedate.

Mai e si bunica... Oricum, Vasile, nu stim daca e reprezentare sau transmiterea mostenirii, caci nu stim cand a murit fiica...
Poate fiica a acceptat mostenirea, poate au acceptat-o nepoatele, poate nimeni... :-/ Poate fiica exista la momentul mortii bunicului...

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire leonardy44 leonardy44 Buna seara! care sunt cotele de impartire din punct de vederere legal in urmatoare situatie: -proprietarii de teren agricol au decedat; -nu s a facut ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)
Unul dintre succesibili a renunțat la moștenire. copiii săi pot fi considerați moștenitori rezervatari? flori2009 flori2009 Buna seara! Imi poate spune cineva daca urmasii (copiii) unei persoane decedate pot fi considerati mostenitori rezervatari avand in vedere faptul ca cel ... (vezi toată discuția)