avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Inteceptari telefonice - trebuie sa fii anuntat?

Trebuie sa fii anuntat daca ti s-a interceptat telefonul? (ma rog dupa terminarea Up,etc)

Am auzit la stiri ceva genul "Dosarul Alro Alatina a fost inchis in ianuarie 2010, iar suspectii au fost anuntati ca li s-au ascultat telefoanele"

Cum adica?le-a zis la aia ? "bah ati fost suspecti ,ne pare rau, dar v-am ascultat mobilul"!?
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
xuser, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:29, 13 Decembrie 2010
Buna seara .
Numai cu autorizatia judecatorului sau in cazuri urgente cu autorizarea pe o perioada scurta a procurorului ,autorizarea este pe o durata limitata de timp .
Cf.art 91 indice 3 alin.5, din C.proc.pen., numai in cazul netrimiterii in judecata se anunta persoanele in cauza ca li s-au ascultat si inregistrat telefoanele .
Marius Bote ,
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Decembrie 2010
Marius Bote, Practician in insolventa
Si daca sunt trimise in judecata iar anchetatorii nu au cules probe/confesatii, s-ar putea sa nu afle niciodata ca li s-a ascultat telefonu?
Art. 91^1 - Conditiile si cazurile de interceptare si inregistrare a convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare
Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare se realizeaza cu autorizarea motivata a judecatorului, la cererea procurorului care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, in conditiile prevazute de lege, daca sunt date sau indicii temeinice privind pregatirea sau savarsirea unei infractiuni pentru care urmarirea penala se efectueaza din oficiu, iar interceptarea si inregistrarea se impun pentru stabilirea situatiei de fapt sau pentru ca identificarea sau localizarea participantilor nu poate fi facuta prin alte mijloace ori cercetarea ar fi mult intarziata.
Interceptarea si inregistrarea convorbirilor sau comunicarilor efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicare pot fi autorizate in cazul infractiunilor contra sigurantei nationale prevazute de Codul penal si de alte legi speciale, precum si in cazul infractiunilor de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, acte de terorism, spalare a banilor, falsificare de monede sau alte valori, in cazul infractiunilor prevazute de Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul unor alte infractiuni grave ori al infractiunilor care se savarsesc prin mijloace de comunicare electronica. Dispozitiile alin.1 se aplica in mod corespunzator.
Autorizatia se da pentru durata necesara interceptarii si inregistrarii, dar nu pentru mai mult de 30 de zile, in camera de consiliu, de presedintele instantei careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia, in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala. In lipsa presedintelui instantei autorizatia se da de catre judecatorul desemnat de acesta.
Autorizatia poate fi reinnoita, inainte sau dupa expirarea celei anterioare, in aceleasi conditii, pentru motive temeinic justificate, fiecare prelungire neputand depasi 30 de zile.
Durata totala a interceptarilor si inregistrarilor autorizate, cu privire la aceeasi persoana si aceeasi fapta, nu poate depasi 120 de zile.

Cu alte cuvinte, cel interceptat nu va fi niciodata instiintat de o astfel de autorizare, inainte de interceptarea telefonului.
In situatia prev de art.91 indice 3 al.5 c.proc.pen.daca in cauza s-a dispus o solutie de netrimitere in judecata, procurorul este obligat sa instiinteze despre aceasta, persoana ale carei convorbiri sau comunicari au fost interceptate si inregistrate.
In situatia trimiterii in judecata la prezentarea materialului de urmarire penala, procurorul este obligat sa prezinte invinuitului sau inculpatului procesele-verbale in care sunt redate convorbirile inregistrate si sa asigure, la cerere, ascultarea acestora.( art 91 indice 3 al. 4 c.proc.pen)
Ultima modificare: Duminică, 12 Decembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
xuser a scris:

Si daca sunt trimise in judecata iar anchetatorii nu au cules probe/confesatii, s-ar putea sa nu afle niciodata ca li s-a ascultat telefonu?


Da, nu va afla niciodata decat daca ar incerca sa se informeze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare telefonica Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Stimati Colegi, Se poate dispune inceperea urmaririi penale pe baza unor inregistrari telefonice fara autorizarea motivata a judecatorului, doar pe baza ... (vezi toată discuția)
Probatoriu inregistrare audio cu telefon cyan cyan intuind ca una din persoanele implicate intr-un accident auto va depune o declaratie mincinoasa a fost inregistrata cu telefonul ,bineinteles fara acordul ei. ... (vezi toată discuția)
Inregistrarile telefonice ,,!!!!!!!! cristiancsv cristiancsv in cazul unui dosar penal ,de evaziune fiscala;(cum ca as fi dat si primit bani cu dobinda);;procurorul poate cere inregistrarea convorbirilor telefonice ,,si ... (vezi toată discuția)