Se poate reprezenta o persoană în instanţă într-un proces de divorţ dacă mandatarul respectiv nu este avocat?
Menţionez că mandatarul este licenţiat în drept şi nu este rudă în linie dreaptă până la gradul IV inclusiv cu mandantul.
Potrivit disp. art. 614 cod procedura civila , în fata instantelor de fond, partile se vor înfatisa în persoana, afara numai daca unul dintre soti executa o pedeapsa privativa de libertate, este împiedicat de o boala grava, este pus sub interdictie sau are resedinta în strainatate; în aceste cazuri, partile se vor putea înfatisa prin mandatar.
Reprezentarea in procesul de divort nu poate opera decat in situatiile de exceptie prevazute de art.614 c.proc.civ.
In orice alta situatie decat cele aratate in mod expres de textul de lege, partile nu pot fi reprezentate prin mandatar.
@athe in acest caz , divort, partea nu poate fi reprezentata nici daca este licentiat in drept .
In cazul de fata licentiatul in drept nu poate reprezenta :
1.-pentru ca nu este ruda cu cel reprezentat pana la gradul al patrulea inclusiv
2.-iar partea reprezentata trebuie sa se afle intr-una din situatiile prev de art.614 c.proc.civ.
Art.68 al.5 c.proc.civ.
Asistarea de catre avocat nu este ceruta doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv.
Alte discuții în legătură
Mandat de reprezentare
doberv
daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce ... (vezi toată discuția)
Procurator?
ContSters40598
Este posibil un mandat dat de o terta persoana neruda unei persoane (nu avocat sau consilier, o persoana oarecare)pt a o reprezenta in instanta ca procurator, ... (vezi toată discuția)