avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mandat de reprezentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mandat de reprezentare

daca un prieten are pe rol un proces civil si nu stie ce sa vorbeasca in instanta si este si emotiv daca imi face mandat de reprezentare prin notar ma pot duce eu sa vorbesc in locul sau fara a avea repercusiuni (avand in vedere ca am studii dar nu sunt avocat).
din pct meu de vedere nu ar fi vreo problema dar vreau sa ma edific.
multumesc
Cel mai recent răspuns: cora_p , utilizator 16:13, 20 Iulie 2010
Daca aveti studii juridice puteti sa il reprezentati cu procura notariala si sa puneti concluzii in numele sau.
av.M.Hornea
Mandatarul cu procura generala poate sa reprezinte in judecata pe mandant, procura pentru exercitiul dreptului de chemare in judecata sau de reprezentare fiind necesara sub semnatura legalizata.
Mandatul poate fi dat fie pentru toate actele judecatii fie restrans numai la anumite acte.
Daca mandatul este dat unei alte persoane decat avocat, mandatarul nu poate pune concluzii decat prin avocat - art.68 al.4 c.proc.civ.
Acest text se refera la concluziile orale, deci cele scrise sunt permise.
Aceasta cerinta nu apare potrivit legii in cazul doctorilor sau licentiatilor in drept cand ei sunt mandatari in pricinile sotului sau rudelor pana la al patrulea grad inclusiv, dar banuiesc ca nu este cazul de fata.
De asemenea la judecatorie asistarea de avocat nu este ceruta cand partea este reprezentata de sot sau ruda pana la gradul al patrulea inclusiv- dar banuiesc ca nu sunteti nici in aceasta situatie.
Concluzia ar fi ca doar la finalul procesului va trebui sa depuneti concluzii scrise si nu orale iar daca va fi vorba de o eventuala exceptie invocata in timpul procesului aceeasi situatie- concluzii scrise.
Ultima modificare: Luni, 19 Iulie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Chiar daca nu ati fi avut studii juridice tot il puteati reprezenta in instanta , in baza unei procuri speciale data la notarul public. Insa concluzii puteti depune doar in scris.
Reprezentarea persoanelor fizice prin mandatar neavocat este permisa si reglementata in art.67 C.proc. civ.Mandatarul care nu are calitatea de avocat nu poate pune concluzii decat prin avocat, cu exceptia consilierului juridic care, conform legii, reprezinta partea.Astfel, aveti dreptul sa formulati cereri, sa propuneti probe si sa indepliniti ace de procedura in numele si interesul persoanei reprezentate.De la aceasta regula exista doua exceptii:
-daca sunteti doctor in drept
-daca sunteti licentiat in drept si reprezentati sotul sau o ruda de pana la gradul IV inclusiv

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rudenii si afinitati mardialy mardialy 1)Exista vreo legatura de rudenie sau afinitate intre sotii a doua surori bune? 2)Daca unul din ei este licentiat in drept,il poate reprezenta pe celalalt in ... (vezi toată discuția)
Mandatarul consilier juridic nu poate pune concluzii în instanþã?! Niunin Tiberiu Niunin Tiberiu Art. 68 alin. 4 C.p.civ. s-a modificat cumva şi nu îi mai este recunoscut dreptul mandatarului consilier juridic de a formula concluzii în instanţă şi ... (vezi toată discuția)
Reprezentare ruda de catre licentiat in drept MARIKO9 MARIKO9 As dori sa reprezint o ruda in instanta si as vrea sa stiu care e procedura. Pentru studierea dosarului inainte de primul termen am nevoie de o procura ... (vezi toată discuția)