avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Impozite pe dividende pentru PF si PJ, rezidente- ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Impozite pe dividende pentru PF si PJ, rezidente- nerezidente

Buna ziua,

Am o speta destul de incurcata (cel putin pentru mine :">) in care trebuie sa spun care este cota care se aplica in ceea ce priveste impozitul pe dividende obtinute de, sa spunem John, in diferite cazuri in care John este, pe rand: PF rezidenta, PF nerezidenta, PJ romana, PJ straina rezidenta si nerezidenta.

Pana acum eu am ajuns la urmatoarea concluzie:
-PF rezidenta - 16%

-PF nerezidenta
a) 16%
b) cota cea mai mica dintre: cota prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri si cota prevazuta de legislatia interna pentru PF (16%), daca PF nerezidenta prezinta certificat de rezidenta fiscala dntr-un stat cu care Romania a incheiat o conventie pentru evitarea dublei impuneri

-PJ romana
a) 10%
b) 0% daca detine minimum 15%, respectiv 10% incepand cu anul 2009, din titlurile de participare ale PJ care acorda dividendele, la data platii dividendelor, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani impliniti pana la data platii acestora;

-PJ straina
a) 0% daca este PJ rezidenta intr-un alt stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru si detine minimum 15% (10% de la 01.01.2009) din titlurile de participare ale PJ care acorda dividendele, la data platii dividendelor, pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani impliniti pana la data platii acestora
b) Daca PJ rezidenta intr-un alt stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru nu indeplineste conditia de mai sus se aplica cota cea mai mica dintre: cota prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri si cota prevazuta de legislatia interna pentru PJ (10%), cu conditia prezentarii unui certificat de rezidenta fiscala.

Daca este cineva care cunoaste prevederile noului cod fiscal in cazul acestei cote de impozit pe dividende il rog frumos sa ma corecteze acolo unde am gresit.

Va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: ContSters53671 , utilizator 10:28, 17 Martie 2008
Regimul fiscal al dividentelor primite din statele membre ale UE-
Cf.art 20 alin 1 C.fiscal,dupa data aderarii Romaniei la UE sunt neimpozabile si
a)dividentele primite de o persoana juridica romana,societate -mama,de la o filiala a sa situata intr-un alt stat membru,daca PJ romana indeplineste cumulativ conditiile
1.plateste impozit pe profit;
2.detine minim 15% din capitalul social al unei PF dintr-un stat membru,respectiv 10%,incepand cu ianuarie 2009;
3.la data inregistrarii venitului din dividende detine participatia minima prev la pct 2 pe o perioada neintrerupta de cel putin 2 ani.
Sunt neimpozabile si dividentele primite de PJ romana prin intermediul sediului sau permanent situat intr-un stat membru, in cazul in care PJ romana indeplineste cumulativ conditiileprev la pct 1-3:
b)dividendele primite de sediile permanente din Romaniaale unei PJ straine din alte state membre,societati-mama,care sunt distribuite ,daca PJ straina indeplineste cumulativ conditiile :
1.are una din formele de organizare prev la alin 4 ;
2.in conf. cu legislatia fiscala a statuluyi membru este considerata afi rezident al statului membru respectiv si in temeiul unei conventii privind evitatrea dublei impuneri incheiate cu un stat tert , nu se considera ca are sediul fiscal in afara UE;
3.plateste in conformitate cu legislatia fiscala a unui stat membru ,fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari,impozit pe profit sau un impozit similar acestuia ;
4.detine minim 15% din capitalul social al filialei dintr-un stat membru,respectiv o participare minima de 10%, incepand cu data de 01.01.2009;
5.la data inregistrarii venitului din dividende de catre sediul permanent din Romania ,PJ straina detine participatia minima prev la pct.4,pe o perioada de cel putin 2 ani.
Am uitat sa specific faptul ca dividendele sunt obtinute in Romania, si ma intereseaza in mod special cotele de impozitare a dividendelor pentru o PJ rezidenta intr-un alt stat membru sau un sediu permanent al unei intreprinderi dintr-un stat membru care nu detine minimum 15% (10% de la 01.01.2009) din titlurile de participare ale PJ care acorda dividendele.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozit pe dividende mimiz mimiz Buna Daca stiu bine impozitul pe profit este de 16 %, iar impozitul pe dividente este la fel 16%. In cazul in care asociatul unic al unei firme este o ... (vezi toată discuția)
Dividende distribuite unui asociat persoana juridica nerezidenta danap2001 danap2001 Societatea comerciala romana trebuie sa plateasca in termen de 3 ani dividende asociatului- persoana juridica nerezidenta, nu apartine UE si nu are conventie ... (vezi toată discuția)
Persoanele nerezidente plătesc cass la dividendele obținute din românia? Brem Brem Buna ziua,am o firma in RO,iar din 2012 primesc dividende,din care am platit impozitul aferent.Sunt nerezident,cetatean german si am locul de munca in ... (vezi toată discuția)