avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Plagiat
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Plagiat

Buna,

Am si eu nevoie de ajutor in urmatoarea problema. Am facut o lucrare de licenta, iar anul acesta, profesorul care mi-a fost coordonator la lucrarea de licenta, si-a publicat o carte copiata, in proportie de 80%, din lucrarea mea de licenta.
Problema este ca am muncit foarte mult la realizarea acestei lucrari, si chiar vroiam, ca peste 2-3 ani, sa o imbunatatesc si sa o public.
Ce as putea sa fac? Daca se copiau cateva pagini, idei sau chiar capitole nu ma deranja prea tare, dar sa-ti vezi toata lucrarea publicata e chiar suparator.
Va multumesc.
Ultima modificare: Joi, 13 Martie 2008
mariana33, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:13, 17 Martie 2008
daca puteti dovedi asta il puteti actiona in instanta pentru incalcarea drepturilor de autor.....:-/ .... cu toate ca se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoştinţă publică ...:)
In primul rand sa nu-l lasi sa scape! Ar trebui sa te asiguri ca un exemplar al lucrarii tale se mai afla in facultate, ca sa poti proba continutul si faptul ca e lucrarea depusa de tine. Vezi daca exista referate intocmite de profesori sau orice inscrisuri referitoare la lucrarea ta intocmite de cei din comisia de examinare.

Va trebui sa il dai in judecata, intrucat ti-a incalcat dreptul de autor si numai astfel poate fi pedepsit. Temeiul va fi art. 139 din legea 8/1996:
Art. 139 - (1) Titularii drepturilor recunoscute şi protejate prin prezenta lege pot solicita instanţelor de judecată sau altor organisme competente, după caz, recunoaşterea drepturilor lor şi constatarea încălcării acestora şi pot pretinde acordarea de despăgubiri pentru repararea prejudiciului cauzat.
elis a scris:
se prezumă a fi autor, până la proba contrară, persoana sub numele căreia opera a fost adusă pentru prima dată la cunoştinţă publică ...:)

Si pe care din cei doi ii vezi ca aducand prima data opera la cunostinta publica? Studentul care prezinta lucrarea unei comisii, si care a si depus un exemplar la secretariat (unde ar trebui pastrata parca 3 ani, nu mai stiu), sau nesimtitul care da la tiparit aceeasi opera? Legea nu defineste "cunostinta publica"... Un mare avantaj aici!
Oricum, problema se complica, dupa parerea mea. Eu momentan lucrez in universitate si imi este frica si de consecinte, tinand cont ca cel care a plagiat este seful meu.
Deci, singura modalitate de a demonstra ca este vorba de plagiat ar fi ca un exemplar din lucrare sa mai fie in universitate. Dar, aceste exemplare nu se pot "face pierdute"?
ca idee, te intereseaza sa poti demonstra ca lucrarea ta de licenta exista mai inainte de data la care profesorul a publicat cartea lui.

asta o poti face in mai multe moduri, de aceea andreea vorbeste despre eventualitatea unor referate, etc care ar putea sa contina extrase din lucrarea ta si care sa poata fi palpabile.

in plus, te mai intereseaza sa poti demonstra ca profesorul a avut cunostinta de lucrarea ta inainte de momentul la care si-a publicat cartea.

de aceea se vorbeste despre faptul ca lucrarea ar fi trebuit pastrata inca la universitate.

acum, sa fiu sincer, din moment ce ti-ai luat diploma, ai putea face o incercare. intereseaza-te daca mai e lucrarea acolo si incearca sa faci rost de toate materialele / ciornele pe care le-ai avut atunci cand ai scris-o. emailuri, forma electronica, etc. pastreaza calculatorul in forma in care era atunci, ca ar putea fi o proba interesanta orice document a carui data de creare nu poate fi masluita.

intr-adevar, esti intr-o situatie urata. si, din pacate, ma indoiesc ca e singurul profesor care face asta.

tine-ne si pe noi la curent, ca sunt curios ce se mai intampla.

Alte discuții în legătură

Plagiat punkreator punkreator Se poate acuza cu plagiat un student, care a predat o lucrare de seminar cu un an in urma? Profesorul nu a sesizat acest fapt la predare, si a acordat o nota. ... (vezi toată discuția)
Retur bani licenta (fara factura) Sebastian11@ Sebastian11@ Buna ziua! Am achizitionat o licenta recent de la o firma care se ocupa de realizari proiecte de licenta/doctorat etc. Si sunt foarte dezamagit de ceea ce ... (vezi toată discuția)
Inselaciune licenta Nataliaa29 Nataliaa29 Buna ziua, In primavara am dat comanda pentru o lucrare de licenta. Am conversatiile in care ii solicit respectivului ca lucrarea sa nu fie plagiata, ... (vezi toată discuția)