avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... patroni fraieri, angajati smecheri.....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

patroni fraieri, angajati smecheri.....

pe scurt: aveam nevoie de un angajat pt un fast food. am gasit aceasta fata printr-o recomandare; e amarata, are multi frati, parinti vai de ei...etc, etc
ok nici nu am mai stat pe ganduri, am chemat-o, a inceput sa munceasca pt noi, o tipa foarte isteata. i-am facut un contract de munca , urma ca foarte curand sa mergem sa-l inregistram la directia muncii. la o zi dupa ce am facut acest contract, am pus si o camera de luat vederi undeva deasupra casei (ne-am facut chiar mustrari de constiinta daca se va simti urat, va crede ca nu avem incredere in ea...)
ce sa va spun dupa doua zile am luat filmatele acasa, mare surpriza la mai putin de doua ore dupa ce incepuse munca chiar in prima zi cu camera deasupra capului baga mana in sertar si imi fura bani din casa, si inca o data la doar dupa douazeci de minute, sila vreo jumatate de ora omai face inca o data. lua banii si ii baga in buzunar se vede acest lucru clar.
ba mai mult, uitasem sa va spun am chemat-o sipe mama ei si cum parca nu era suficient le-am promis cate 1000 de lei salariu.
vreau sa stiu ce se poate face din punct de vedere legal, pentru ca fata asta nu se mai opreste si in a doua zi a luat tot de trei ori si in uramtoarea zi la fel.
pot merge la politie? vor fi implicate si fortele de munca, avand in vedere ca acel contract a fost doar semnat dar inca neinregistrat?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 13 Decembrie 2010
e foarte bine ca aveti c.i.m.-ul semnat.
ma gandesc la un flagrant... plangere penala...
pai sunt inregistrari video, de flagrant nici nu vred ca se mai pune problema
Pentru acel CIM neinregistrat este posibil sa luati amenda, trebuia inregistrat cu cel putin o zi inainte de inceperea lucrului (ma indoiesc ca nu stiati acest lucru); fapta angajatei este furt, deci puteti merge la politie sa faceti plangere.
Din cate stiu eu inregistrarile video nu sunt admise ca proba daca nu sunt dispuse de instanta.
Parerea mea este ca amndoi (angajat / angajator) ati incalcat legea unul a savarsit infractiune, altul contraventie...
cu cim neinregistrat si fara gestiune raspund in solidar pentru paguba, si angajat si angajator...
ramane de stabilit proportiaB-)
1- Fapta respectiva nu este furt ci delapidare
2- Nu ati savarsit nicio contraventie , ati procedat absolut legal , CIM-ul semnat reprezinta cadrul legal , deci o acoperire pt dvs. Aveti dreptul sa angajati o persoana de proba intre 30 si 90 de zile in functie de calificarea angajatului
3-Inregistrarea CIM la ITM nu se face anterior inceperii lucrului ci conform Legii . 130/1999, republicata in 2007, spune:
Art. 1. - Contractele individuale de muncă încheiate de următoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de muncă:
a) persoanele fizice;
b) societăţile comerciale cu capital privat;
c) asociaţiile cooperatiste;
d) asociaţiile familiale;
e) asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale şi patronale;
f) orice alte organizaţii care sunt constituite şi funcţionează potrivit legislaţiei române.

4-Inregistrarile video nu pot fi admise ca proba in instanta numai atunci cand privesc aspecte ce tin de viata privata a persoanei , nu si in cazul in care acestea au rol de supraveghere a locului de munca .
Altfel ce rol ar mai avea camerele video amplaste la banci sau benzinarii , ca doar nimeni nu si-a dat acordul sa fie filmat , cu atat mai putin instanta .

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract de munca tromar tromar Care este termenul de inregistrare a unui contract individual de munca la ITM ? Toate unitatile sunt obligate sa inregistreze aceste contracte la ITM ? (vezi toată discuția)
Am vreo sansa sa imi recuperez banii? alexandru.grigorescu alexandru.grigorescu Pe data de 15.06 m-am angajat la o firma. Am lucrat fix 3 saptamani de la acea data. Am plecat de la ei pentru ca a trebuit sa fac lucruri de care nu m-i s-a ... (vezi toată discuția)
Inregistrare contract munca anastancu anastancu Buna ziua! Acum ceva timp s-a stabilit inregistrarea contractelor individuale de munca cu 1 zi inainte de inceperea efectiva a lucrului. Imi puteti spune ... (vezi toată discuția)