pe scurt: aveam nevoie de un angajat pt un fast food. am gasit aceasta fata printr-o recomandare; e amarata, are multi frati, parinti vai de ei...etc, etc
ok nici nu am mai stat pe ganduri, am chemat-o, a inceput sa munceasca pt noi, o tipa foarte isteata. i-am facut un contract de munca , urma ca foarte curand sa mergem sa-l inregistram la directia muncii. la o zi dupa ce am facut acest contract, am pus si o camera de luat vederi undeva deasupra casei (ne-am facut chiar mustrari de constiinta daca se va simti urat, va crede ca nu avem incredere in ea...)
ce sa va spun dupa doua zile am luat filmatele acasa, mare surpriza la mai putin de doua ore dupa ce incepuse munca chiar in prima zi cu camera deasupra capului baga mana in sertar si imi fura bani din casa, si inca o data la doar dupa douazeci de minute, sila vreo jumatate de ora omai face inca o data. lua banii si ii baga in buzunar se vede acest lucru clar.
ba mai mult, uitasem sa va spun am chemat-o sipe mama ei si cum parca nu era suficient le-am promis cate 1000 de lei salariu.
vreau sa stiu ce se poate face din punct de vedere legal, pentru ca fata asta nu se mai opreste si in a doua zi a luat tot de trei ori si in uramtoarea zi la fel.
pot merge la politie? vor fi implicate si fortele de munca, avand in vedere ca acel contract a fost doar semnat dar inca neinregistrat?
Pentru acel CIM neinregistrat este posibil sa luati amenda, trebuia inregistrat cu cel putin o zi inainte de inceperea lucrului (ma indoiesc ca nu stiati acest lucru); fapta angajatei este furt, deci puteti merge la politie sa faceti plangere.
Din cate stiu eu inregistrarile video nu sunt admise ca proba daca nu sunt dispuse de instanta.
Parerea mea este ca amndoi (angajat / angajator) ati incalcat legea unul a savarsit infractiune, altul contraventie...
1- Fapta respectiva nu este furt ci delapidare
2- Nu ati savarsit nicio contraventie , ati procedat absolut legal , CIM-ul semnat reprezinta cadrul legal , deci o acoperire pt dvs. Aveti dreptul sa angajati o persoana de proba intre 30 si 90 de zile in functie de calificarea angajatului
3-Inregistrarea CIM la ITM nu se face anterior inceperii lucrului ci conform Legii . 130/1999, republicata in 2007, spune:
Art. 1. - Contractele individuale de muncă încheiate de următoarele categorii de angajatori vor fi înregistrate, în termen de 20 de zile de la data încheierii lor, la inspectoratele teritoriale de muncă:
a) persoanele fizice;
b) societăţile comerciale cu capital privat;
c) asociaţiile cooperatiste;
d) asociaţiile familiale;
e) asociaţiile, fundaţiile, organizaţiile sindicale şi patronale;
f) orice alte organizaţii care sunt constituite şi funcţionează potrivit legislaţiei române.
4-Inregistrarile video nu pot fi admise ca proba in instanta numai atunci cand privesc aspecte ce tin de viata privata a persoanei , nu si in cazul in care acestea au rol de supraveghere a locului de munca .
Altfel ce rol ar mai avea camerele video amplaste la banci sau benzinarii , ca doar nimeni nu si-a dat acordul sa fie filmat , cu atat mai putin instanta .