avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 616 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Mai pot construi casa conform certificatului de ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Mai pot construi casa conform certificatului de urbanism?

Am cumparat un teren intravilan construibil cu certificat de urbanism in care se specifica destinatia pentru locuinte. Dupa un an si ceva am vazut ca primaria intentioneaza sa faca o statie de tratare a apelor menajere la vre-o 200 metri de teren.

- Certificatul de urbanism a expirat de doua luni. Daca o sa cer prelungirea lui Primaria e obligata sa mi-l dea? O sa mai pot obtine autorizatia de constructie?
- Se poate face ceva pentru a determina Primaria sa construiasca statia ca cateva sute de metri mai departe (in extravilanul localitatii) daca tot au dat certificate de urbanism pentru constructie case in zona respectiva?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 13:01, 17 Martie 2008
Certificatul de urbanism este un document informativ si nu creeaza nicio obligatie pentru nimeni (nici solicitant, nici emitent). Daca aveai autorizatie de constructie poate ca situatia era mai buna pentru tine, dar asa nu ai absolut niciun motiv sa ceri ceva primariei.

Certificatul de urbanism a expirat de doua luni. Daca o sa cer prelungirea lui Primaria e obligata sa mi-l dea? O sa mai pot obtine autorizatia de constructie?

Certificatul de urbanism se elibereaza la cererea oricui si oricand. Da, primaria e obligata sa ti-l dea.

Se poate face ceva pentru a determina Primaria sa construiasca statia ca cateva sute de metri mai departe (in extravilanul localitatii) daca tot au dat certificate de urbanism pentru constructie case in zona respectiva?

Cum spuneam, nu. Certificatul de urbanism informeaza solicitantul asupra regimului economic si juridic al unui imobil, atat.
Am inteles.. dar eu nu as fi cumparat niciodata acel teren daca primaria nu ar fi emis un certificat de urbanism in care povestea:
''Terenul se afla in zona de servicii, industrie nepoluanta si locuinte... Pentru construire se vor respecta urmatoarele reguli..Regimul de inaltime admis:P+2E, Indicatori urbanistici POT max 40%, se va asigura amenajarea peisagistica adecvata a parcelei, etc etc..''. De altfel in pre-contractul de vanzare e specificat destinatia pentru 'curti constructii'. Certificatul de urbanism a fost emis 'pentru instrainare'.

Deci Primaria poate sa emita un certificat de urbanism pentru vanzare in care povesteste ceva asemanator Beverly Hills si cand vreau sa ma apuc sa construiesc sa spuna pardon aici nu se face nimic?? Nu pot sa consider pe buna dreptate ca am fost inselat la drumul mare si sa cer sa fiu despagubit la pretul zonei acum??

Am citit si subiectul 'interdictie temporara de constructie':
www.avocatnet.ro/content/for...
si se pare ca sunt sanse ca cei pacaliti sa-si recupereze banii la valoarea actuala.
Nu inteleg de ce presupuneti ca acum nu mai puteti construi! Regimul e acelasi, nu vi se cer alte autorizatii, deci puteti construi exact in acelasi mod in care ati fi construit si la momentul achizitiei terenului. Faptul ca ceea ce se construieste in vecinatate nu va convine nu poate constitui niciun motiv de acordare a vreunei despagubiri.
Am uitat sa precizez Ordinul nr. 536 din 06/23/1997 care reglementeaza distanta minima fata de constructii a unei asemenea statii.
Deci pentru a respecta legea ori primaria muta (proiectata) statie in extravilan, ori nu mai da autorizatii de constructie cumparatorilor de buna credinta care au fost astfel inselati prin certificatul de urbanism emis de primarie vanzatorului (pentru instrainarea terenului) in care confirma loturile ca fiind pentru locuinte.

Ma intereseaza ce se poate face in acest moment pentru a determina statia sa fie realizata in extravilan. Ma gandeam sa trimitem petitii primariei si A.N.R.S.C (autoritatea statului care reglementeaza aceste servicii conform Legii nr. 51/2006).
Certificatul de Urbanism se elibereaza in vederea operatiunilor notariale si precizeaza ce se poate face cu acel teren(in cazul de fata POT 40% si P+2).
In vederea punerii in practica a scopului cumpararii acelui teren trebuie sa intocmiti o documentatie prin care aratati in Memoriul Tehnic intentia de a construi o locuinta cu suprafata de...(max 40% din teren). Se va atasa o ridicare Topo vizata de OCPI si eventual un studiu GEO care arata nivelul panzei freatice si consistenta solului. Se va elibera un alt CU in care vi se vor solicita o serie de avize, in baza carora cu alta documentatie (PAC) puteti solicita Autorizatia de Construire si abia atunci puteti incepe lucrarile de executie a constructiei visate.
Certificatul de Urbanism cat si Autorizatia de Construire pot fi prelungite(valabilitatea acestora) daca se face cerere de prelungire cu cel putin 14 zile inainte de data de expirare a acestora. La un certificat expirat nu se poate face prelungire de valabilitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot demola o constructie dupa obtinerea autorizatiei de construire pe locul constructiei vechi? hyundaipet hyundaipet Am o constructie veche si pe acelasi loc vreau sa edific o alta constructie noua. Am obtinut Autorizatia de demolare si in ca nu am demolat-o. Am inteles ca ... (vezi toată discuția)
Certificat de urbanism - teren extravilan nicum nicum Buna ziua! Pot obtine certificat de urbanism pentru constructia unei hale de aproximativ 500 mp, din panouri tip sandwich amplasata pe un teren aflat in ... (vezi toată discuția)
Constructie pe teren extravilan/ introducere teren in intravilan calinmarius calinmarius Buna seara, detin 500 mp de teren extravilan in Craiova, la limita intravilanului, despartit de soseaua de centura. Doresc sa construiesc acolo o casa de ... (vezi toată discuția)