avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Procura minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Procura minor

Buna ziua,
In cazul unui minor (15ani) daca vrea unul dintre parinti sa-l duca in strainatate are nevoie de procura de la celalalt parinte la fiecare iesire din tara sau se poate elibera procura pentru perioade mai lungi (ex. 3 ani)?
Multumesc
Daca parintii sunt casatoriti aveti nevoie de procura.Notarul intocmeste procura pentru perioada pe care o indica parintele ce solicita procura.
Daca nu sunt parintii casatoriti nu este nevoie de procura ci doar de o hotarare definitiva si irevocabila care atesta ca i-a fost incredintat minorul spre crestere si educare.
Procura este valabila in termenul stabilit in cuprinsul ei, insa nu mai mult de termenul stabilit de lege .
Potrivit regulii generale, termenul de valabilitate al procurii este de cel mult trei ani. Procura eliberata pentru incheierea unor acte juridice in afara R. M. si autentificata notarial este valabila pana la anularea ei de catre persoana care a eliberat-o. Daca termenul nu este indicat, procura este valabila timp de un an de la data intocmirii. Termenul de valabilitate al procurii de substituire nu poate sa depaseasca termenul de valabilitate al procurii initiale, in al careia termen a fost data .

Conditii de calatorie pentru cetatenii romani minori
Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, modificata si completata prin Ordonanta de Urgenta nr.96/2006, este actul normativ care prevede in mod expres conditiile de calatorie ale cetatenilor romani minori in strainatate.

Potrivit art.30,al.(1) organele politiei de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora , astfel :

Art.30 lit.a) minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti sau, dupa caz, este titular al unui document de calatorie individual ori, dupa caz , al unei carti de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;

Art.30.lit.b) minorul care este inscris in pasaportul unui parinte sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea din tara in aceleasi conditii si impreuna cu acestea numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie , precum si cu privire la perioada acesteia sau dupa caz, face dovada decesului celuilalt parinte ;

Art.30.lit.c) minorul care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau, dupa caz, este titular al unui pasaport individual ori al unei carti de identitate si calatoreste impreuna cu unul din parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta, fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila ;

Art.30 lit.d) minorul care este titularul unui pasaport individual sau, dupa caz, al unei carti de identitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, i se permite iesirea din tara in acesleasi conditii si impreuna cu aceasta, numai daca persoana insotitoare prezinta o declaratie a ambilor parinti, sau dupa caz , a parintelui caruia minorul i-a fost inccredintat prin hotarare judecatoreasca, ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului legal, care sa cuprinda acordul acestora cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa isi desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv.
Potrivit alin.(5) al aceluiasi articol, poate avea calitate de insotitor si o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.In context avand in vedere prevederile art.24 alin.(1)lit.e)din H.G nr.94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetateniilor romani din straintate, potrivit carora cetatenilor romani minori li se permitea iesirea din tara numai insotiti de o persoana fizica majora, daca sunt prezentate documentele prevazute de art.30 din Legea nr.248/2005, respectiv certificat de cazier judiciar si documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane, astfel incat , minorului i se va permite iesirea din tara numai daca se va face dovada indeplinirii conditiilor stipulate in cele doua acte normative invocate anterior.

Art.30.alin(3) specifica prin derogare de la prevederile alin.(1) lit.b)-d) faptul ca organele politiei de frontiera permit iesirea din Romania a minorilor insotiti, numai in urmatoarele situatii :
in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte acte doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentatului legal;
in cazul in care insotitorului face dovada ca minorul se deplaseaza pentru studii sau cursuri oficiale, prin prezentarea unor documete corespunzatoare, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care se vor desfasura aceste studii sau cursuri, chiar daca exista acordul doar al unuia dintre parinti.
Mentionam faptul ca, declaratia se poate da prin reprezentanta diplomatica a Romaniei din tara respectiva ori, daca este data in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adopta la haga la 5 octombrie 1961, la care Romania a aderat prin Ordonanta Guvernului nr.66/1999 aprobata prin Legea nr.52/2000, cu modificarile ulterioare si, dupa caz, sa fie insotite de traduceri legalizate.
In conformitate cu prevederile art.24alin.1 lit.a) si alin.2 din Hotararea 94/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, declaratia parintelui (parintilor), din care rezulta acordul cu privire la efectuarea calatoriei respective, in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acestuia, trebuie redactata in doua exemplare si insotita de o fotocopie.

Potrivit prevederilor art.24 alin.1 lit.e) din Hotararea nr.94/2006 pentru aplicarea Legii nr.248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, persoana fizica majora, alta decat parintii, care insoteste un copil minor, altul decat copilul sau, trebuie sa prezinte in punctul de trecere a frontierei si cazierul judiciar.
simonaoprica a scris:

Daca parintii sunt casatoriti aveti nevoie de procura.Notarul intocmeste procura pentru perioada pe care o indica parintele ce solicita procura.
Daca nu sunt parintii casatoriti nu este nevoie de procura ci doar de o hotarare definitiva si irevocabila care atesta ca i-a fost incredintat minorul spre crestere si educare.


Deci, daca sunt divortata de tatal copilului, dar monora mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare, pot iesi din tara fara semnatura tatalui??
nicoletacristina a scris:

simonaoprica a scris:

Daca parintii sunt casatoriti aveti nevoie de procura.Notarul intocmeste procura pentru perioada pe care o indica parintele ce solicita procura.
Daca nu sunt parintii casatoriti nu este nevoie de procura ci doar de o hotarare definitiva si irevocabila care atesta ca i-a fost incredintat minorul spre crestere si educare.


Deci, daca sunt divortata de tatal copilului, dar monora mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare, pot iesi din tara fara semnatura tatalui??



Daca aveti mentiunea definitiv si irevocabil pe decizia de incredintare a minorului, puteti sa il scoateti pe acesta din Romania fara acordul tatalui. Cititi www.politiadefrontiera.ro sau sunati pentru confirmare.
Eu nu am intampinat niciun fel de problema nici la pasapoarte nici la iesirea din tara.
Trebuie sa aveti acea stampila dreptunghiulara cu mentiunea definitiva si irevocabila si sa o aveti in original sentinta ata la pasapoarte cat si la iesirea din tara.

Alte discuții în legătură

Iesirea minorului din tara mish mish Imi puteti spune daca un minor, aflat in ingrijirea mamei(sentinta judecatoreasca in urma divortului), poate iesi din tara(in vacanta) fara acordul scris al ... (vezi toată discuția)
Poate fi adus de bunici un copil cu pașaport britanic din românia în uk fără procura de la părinți? Silvia.M Silvia.M Bună ziua. Poate fi adus un copil de 2 ani, cu pașaport britanic, însoțit de bunici, dar fără procura, din România în Anglia? Sau se poate face o ... (vezi toată discuția)
Divortata - parasirea tzarii cu minorul hompyandreea hompyandreea :sorry:Am si eu rugaminte.Ar putea cineva sa,mi raspunda dak pot parasi tara cu minorul in varsta de 4 ani?Sunt divortata si pe hotararea de divort scrie k ... (vezi toată discuția)