avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... prescrierea unei datorii bancare
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

prescrierea unei datorii bancare

In cati ani se prescrie datoria pe care o persoana fizica o are la o banca?
Mai exact cand,de la timpul in care a fost contactat creditul sau de cand s-a platit ultima rata?
Multumesc!
In conformitate cu Decretul 167/1958 - privind prescriptia extinctiva sumele datorate se prescriu in 3 ani de la data scadentei.
Daca creditul este pe 10 ani si dupa 4 ani va spune ca nu ati platit nicio rata la credit, o sa platiti doar ratele din urma cu 3 ani, restul ratelor respectiv pentru primul an sunt prescrise.
daca nu platiti un nr de x rate, creditul va fi declarat scadent anticipat. de la data asta, daca banca sta in pasivitate timp de 3 ani si nu incearca sa recupereze suma, ati scapat
Multumesc mult!
nu este chiar atat de simplu, mai ales ca acum majoritatea bancilor vand debitele restante , firmelor de recuperari. Deci daca este un credit negarantat, datoria se prescrie in 3 ani, dar se poate solicita repunere in termen, si chiar daca creditul este negarantat , deci nu ati instituit ipoteca, banca tot va poate executa atat bunurile mobile cat si pe cele imobile detinute de dvs. Daca este un credit garantat cu ipoteca termenul de prescriptie este de 10 ani. In orice caz veti fi cautat de executor sau reprezentatii companiei de recuperare, sa vada cu ce va mai ocupati, daca intre timp inregistrati venituri, oricum aceste info ei le pot afla destul de repede de la Adm Financiara.
Da, bancile nu lasa sa se implineasca termenul de prescriptie.
Vor intrerupe acest termen sau vor vinde creanta catre o firma de recuperare, oricum nu ies in pierdere.

Alte discuții în legătură

Avertisment user exbrom  Iuliana Cermak Iuliana Cermak Utilizatorul exBrom primeste avertisment pentru incalcarea urmatoarelor dispozitii din Regulamentul de postare in forum: Art.2.1. teza a I-a si a II-a:\"Nu ... (vezi toată discuția)
Ban temporar tarzan2012 Admin Admin Incalcare repetata a art 2.4 din Regulamentul Forumului Avocatnet.ro 2.4. Posturile trebuie sa fie bazate pe argumente, si sa aduca un plus de valoare ... (vezi toată discuția)
Ban temporar utilizator doncean - update Alin Popescu Alin Popescu Doncean primeste ban temporar timp de 7 zile, pentru faptul ca nu intelege ca trebuie sa raspunda doar la acele subiecte la care are cunostintele necesare ... (vezi toată discuția)