Probleme care incep sa ne framante in urma discutiei cu organe de control de la ITM: salariul minim trebie sa fie cel stabilit de contractele de munca la nivel de ramura - OBLIGATORIU indiferent ca esti afiliat sau nu vre-unei asociatii patronale sau ca exista sindicat si acesta este afiliat vre-unei confederatii sindicale - pentru toate codurile CAEN pentru care se precizeaza.
Daca codul CAEN nu apare in niciun Contract Colectv la nivel de ramura atunci salariul minim este 500 lei. (pentru nerespectarea salariului minim amenda este intre 1.000 si 2.000 lei, dar se pune intrebarea care salariu minim, cel al guvernului sau celalat)
Care este salariul minim pe economie: cel stabilit de Guvern (500 lei) sau cel stabilit de contractele colective la nivel de ramura, acesta fiind in general mai mare de 500 lei?. De ex. la comert salariu minim este 540 lei. La alte ramuri, salariu coincide cu cel dat de guvern, 500 lei.
In chimie, petrochimie, petrol "(2) Castigul salarial mediu brut in societatile cuprinse in Anexa nr. 1 si in cele cu codurile CAEN 296, 297, 30, 31, 32, 33, 72, nu va fi mai mic decat castigul salarial mediu brut pe economie publicat in Buletinul Statistic al I.N.S.S.E."
Ce facem, modificam salariile minime sau nu? Pe la ITM la preluare contracte este liniste, dar cei de la control isi freaca mainile ca la un semnal de la centru sa se arunce pe bietele firme sa le jumuleasca.
Daca vorbim de salariul minim pe economie, e 500 lei conform contractului colectiv de munca unic la nivel national.
Daca exista contract colectiv si la nivel de ramura, salariul minim pe ramura respectiva e cel stabilit in acel contract.
Trebuie sa tii cont si de:
ART.40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele
categorii de salariati:
Page 10
a) muncitori:
1. necalificati = 1,
2. calificati = 1,2;
b) personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:
1. liceala = 1,2
2. postliceala = 1,25;
c) personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:
1. scoala de maistri = 1,3;
2. studii superioare de scurta durata = 1,5;
d) personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii
superioare = 2.
(2) Coeficientii de salarizare de la alin. 1 se aplica la salariul minim negociat pe unitate
Pentru stabilirea salariului minim avem 3 situatii:
1. Cand nu exista CCM la nivel de ramura si nici CCM la nivel de intreprindere.
2. Cand exista CCM la nivel de ramura dar nu si pe intreprindere.
3. Cand exista CCM la nivel de intreprindere.
1. Salariul nu trebuie sa fie mai mic decat salariul minim pe economie stabilit de guvern.
2. Salariul nu trebuie sa fie mai mic decat salariul minim stabilit prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura (care la randul lui nu poate fi mai mic decat cel stabilit de guvern).
3. Salariul nu trebuie sa fie mai mic decat salariul minim stabilit prin contractul colectiv de munca (care la randul lui nu poate fi mai mic decat cel stabilit prin contractul colectiv de munca la nivel de ramura).
Începând cu 1 ianuarie 2008, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este de 500 lei lunar. In functie de acesta, potrivit art.40 din CCMN pe anii 2007 -2010, in functii de coeficientii de ierarhizare sunt stabilite salariile minime pentru toate categoriile de salariati - coeficientii sunt prezentati mai sus.
Referitor la data de 1 iulie 2008, salariul minim brut pe tara garantat in plata se modifica la 540 lei numai daca sunt indeplinite urmatoarele criterii : creşterea produsului intern brut, ţinta de inflaţie, precum şi de nivelul productivităţii muncii.
Daca in contractele colective pe unitate, pe grup de unitati sau pe ramura sunt stabilite salarii minime mai mari decat cel stabilit prin HG sau CCMN, atunci se aplica aceste salarii.
Mecanismul prin care se stabileste valoarea salariului minim este clar si l-am inteles, dar se pune urmatoarea problema: in ce caz sau conditii o firma trebuie sa aplice contractul colectiv de munca la nivel de ramura? Doar daca are ea insasi CCM la invel de intreprindere sau indiferent de numarul de personal. De exemplu o firma are activitate de baza de constructii dar are si un bar si un restaurant si un deparatament de proiectare pentru alti clienti. In aceasta situatie ar trebui ca salariile sa fie la nivelul de ramura pentru fiecare activitate in parte?. Angajatii acestei firme nu sunt organizati intr-un sindicat sau vre-o asociatie.