Noul contract de munca la nivel national (CCM) prevede ca personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire o reprezinta studiile superioare trebuie sa primeasca de doua ori mai mult decit salariul minim care a fost negociat la nivel de unitate.
s-a publicat undeva salariile minime la nivel de unitate?
- quote-ul este de pe topicul Salariul minim (user mony23)
Buna ziua,
Redeschid acest topic pentru ca mie personal imi sunt cateva lucruri neclare.
S-a discutat foarte mult la inceputul anului 2007 despre salariile minime cf CCMUNN coform studiilor, coeficientilor de ierarhizare, etc. insa as vrea sa ma leg de Art.40 alin (2) din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National : Art.40 alin (2) Coeficientii de salarizare de la alin.(1) se aplica la salariul
minim negociat pe unitate.
Se pare ca toata lumea a presupus ca salariul minim pe unitate este salariul minim garantat in plata (cum se intampla in majoritatea cazurilor) dar eu consider ca este o confuzie aici. Ce se intampla cu acele firme (mici sau foarte mici in general) unde salariul minim negociat pe unitate este mai mare decat salariul minim garantat de CCMUNN?
Altfel pusa problema..in conditiile in care salariile sunt confidentiale (prin lege), cum poate stii cineva care este salariul minim negociat pe unitate daca, spre exemplu ar dori sa se angajeze la o firma? Cum poate stii un angajat cand acest salariu minim negociat pe unitate se mareste? In acest caz, este obligatorie aplicarea coeficientilor de ierarhizare la fiecare marire a salariului minim pe unitate?
Exemplu: Ca si caz concret , intr-o firma mica (sub 10 angajati), in conditiile in care salariul cel mai mic din unitate este 600 lei brut (studii liceale, post de secretara) - salariul de incadreare fiind raportat la CCM ( 500*1.2 coef.), cum se vor calcula corect salariile celor cu studii superioare (angajati firesc pe pozitii unde sunt necesare studii superioare cf fisei postului si Cod COR): 2*500 lei (salariul minim garantat in CCM) = 1000 lei sau 2*600 (salariul minim pe unitate)=1200 lei?
Eu optez pentru varianta a doua, dar poate ma insel....:-/