" comodatarul poate da in subfolosinta gratuita obiectul comodatului, prezentul contract fiind opozabil si subcomodatarului"
D ex. termenul din contractul de comodat - d ex 6 luni va fi opozabil si subcomodatarului, chiar daca comodatarul a incheiat cu subcomodatarul ctr. de imprumut in subfolosinta ptr. 1 an - deci oarecum a dat mai mult decat avea dreptul.
Sau, daca comodantul denunta ctr. de comodat - atunci, in mod automat se reziliaza si ctr. de imprumut in subfolsinta ?
Comodatarul nu putea transmite mai multe drepturi decat avea el insusi (clauza respectiva insemna de fapt obligatia comodatarului de a-i face cunoscut contractul si subcomodatarului).
Cand se desfiinteaza/inceteaza actul juridic principal (c. comodat) se desfiinteaza si actele subsecvente (c. subcomodat).
bun, deci considerati ca, contractul de imptumut in subfolosinta temporara gratuita (subcomodat) ar trebui sa contina o clauza in care subcomodatarul sa specifice ca a luat la cunostinta de contractul initial de comodat.
In cazul in care nu exista in al doilea contract o astfel de clauza, considerati ca 1 contract nu e opozabil subcomodatarului ?
Personal consider ca e opozabil indiferent de clauza ptr. ca, in mod firesc, subcomodatarul are obligatia de a cunoaste continutul ctr. de comodat initial (normal, cand incheie ctr. de subcomodat - va cere comodatarului si actul in baza caruia poate da in subfolosinta gratuita obiectul contractului de comodat initial)
Ii este opozabil asa cum de altfel ai si spus, subcomodatarul trebuie sa dea dovada de diligenta cand incheie contractul, in sensul de a solicita actele care permit comodatarului initial sa incheie un contract de subcomodat. Iar daca l-a crezut pe cuvant, ghinionul lui, n-are decat acum sa se intoarca cu actiune in daune impotriva subcomodantului in masura in care i s-a adus un prejudiciu prin desfiintarea/incetarea contractului initial si celui subsecvent.