Buna ziua,va rog sa-mi spuneti pensionarul (pensie dupa vechime) handicapat gradul I trebuie sa plateasca CASS ? Nu beneficiaza de pensie de handicapat . Asa stiu ,ei prin lege au asistenta medicala gratuita.
Ai sa primesti raspuns avizat de la avocati.Eu sunt persoana cu handicap si beneficiez de pensie de urmas a carei valoare este de peste 1000 lei. Actualmente mi se retine CASS de 4,5% la valoarea de peste 1000 lei.
OUG nr. 107/2010 nu distinge intre categoriile de pensie si nu distinge nici intre pensionarii incadrati in grad de handicap si cei care nu sunt incadrati in grad de handicap. Vi se va retine CASS potrivit art. 259, alin. (2) din Legea nr. 95/2006, asa cum a fost modificat prin OUG nr. 107/2010.
ART. 259
............................
(2) Contributia datorata de pensionarii ale caror venituri din pensii depasesc 740 de lei este de 5,5% aplicata asupra acestor venituri si se vireaza odata cu plata drepturilor banesti asupra carora se calculeaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi. Prin aplicarea acestei cote nu poate rezulta o pensie neta mai mica de 740 de lei.