avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA microintreprindere neplatitoare de TVA
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

microintreprindere neplatitoare de TVA

Initial am infiintat o microintreprindere neplatitoare de TVA.Deoarece am depasit cifra de afacere de 30.000 euro am fost nevoit sa devin platitor de TVA.Daca anul urmator nu am mai atins cifra de afacere de 30.000 euro pot solicita revenirea la statutul de neplatitor de TVA?
Cel mai recent răspuns: Contabilitate sector 4 evoCONTA , Contabil 15:20, 16 Decembrie 2010
Plafonul este de 35.000 euro respectiv 119.000 lei.Atentie daca este firma nou infiintata si plafonul se depaseste in acelasi an aceasta cifra se recalculeaza in functie de lunile ramase pana la sfrasitul anului.Din nefericire nu puteti reveni.Exista o discutie dar ma indoiesc ca se va si concretiza.
@montemir, nu stiu cat e de valabila / ieftina solutia inchiderii IMM-ului platitor de TVA si a deschiderii unui nou IMM neplatitor TVA ...
da puteti reveni daca desfasurati activitatii scutite de tva.SANATATE!

Potrivit art. 153 alin. (1) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si realizeaza sau intentioneaza sa realizeze o activitate economica ce implica operatiuni taxabile si/sau scutite de TVA cu drept de deducere trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA la organul fiscal competent, denumita in continuare inregistrare normala in scopuri de taxa, dupa cum urmeaza:
a) inainte de realizarea unor astfel de operatiuni, in urmatoarele cazuri:
1. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri care atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), cu privire la regimul special de scutire pentru intreprinderile mici;
2. daca declara ca urmeaza sa realizeze o cifra de afaceri inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
b) daca in cursul unui an calendaristic atinge sau depaseste plafonul de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), in termen de 10 zile de la sfarsitul lunii in care a atins sau a depasit acest plafon;
c) daca cifra de afaceri realizata in cursul unui an calendaristic este inferioara plafonului de scutire prevazut la art. 152 alin. (1), dar opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxa;
d) daca efectueaza operatiuni scutite de taxa si opteaza pentru taxarea acestora, conform art. 141 alin. (3).

Alin. (10) si (11) ale articolului mentionat prevad ca persoana inregistrata conform acestui articol va anunta in scris organele fiscale competente cu privire la modificarile informatiilor declarate in cererea de inregistrare sau furnizate prin alta metoda organului fiscal competent, in legatura cu inregistrarea sa, sau care apar in certificatul de inregistrare in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente.

In cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei sau in cazul incetarii activitatii sale economice, orice persoana inregistrata conform prezentului articol va anunta in scris organele fiscale competente in termen de 15 zile de la producerea oricaruia dintre aceste evenimente in scopul scoaterii din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA. Prin norme procedurale se stabilesc data de la care are loc scoaterea din evidenta si procedura aplicabila.

In acest sens, punctul 66 din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care ulterior inregistrarii respective desfasoara exclusiv operatiuni ce nu dau dreptul la deducere va solicita anularea inregistrarii in termen de 15 zile de la incheierea lunii in care se desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere. Dovada faptului ca persoana nu mai realizeaza operatiuni cu drept de deducere trebuie sa rezulte din obiectul de activitate si, dupa caz, din declaratia pe propria raspundere data de imputernicitul legal al persoanei impozabile in cazul operatiunilor scutite pentru care persoana impozabila poate opta pentru taxare conform art. 141 alin. (3) din Codul fiscal (alin. (10)).

Anularea inregistrarii in scopuri de TVA se va efectua in prima zi a lunii urmatoare celei in care persoana impozabila a solicitat anularea inregistrarii conform art. 153 alin. (11) din Codul fiscal sau inregistrarea este anulata in conditiile art. 153 alin. (9) din Codul fiscal (alin. (11)).

Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA si care isi inceteaza activitatea economica va solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in termen de 15 zile de la data documentelor ce evidentiaza acest fapt. Persoanele impozabile care s-au inregistrat in Romania conform art. 153 alin. (5) din Codul fiscal pot solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul in care nu mai realizeaza achizitii sau livrari intracomunitare in Romania pentru care sunt obligate la plata taxei in Romania conform art. 151 din Codul fiscal. Persoanele impozabile care s-au inregistrat in Romania conform art. 153 alin. (4) din Codul fiscal pot solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul in care nu mai realizeaza livrari de bunuri/prestari de servicii in Romania pentru care sunt obligate la plata taxei in Romania conform art. 150 alin. (1) din Codul fiscal. Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila din prima zi a lunii urmatoare celei in care s-a depus declaratia de incetare a activitatii (alin.(12)).

Asadar, o persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, care are sediul activitatii economice in Romania, poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA doar in urmatoarele situatii:
- in cazul incetarii desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere a taxei, urmand ca societatea sa desfasoare doar activitati scutite de TVA fara drept de deducere. Operatiunile scutite de TVA fara drept de deducere sunt prevazute la art. 141 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
- in cazul incetarii activitatii sale economice.
Solicitarea anularii inregistrarii in scopuri de TVA, in oricare din cele doua situatii mai sus mentionate, se realizeaza prin completarea formularului (010) “Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica”, aprobat prin OMFP 262/2007 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor, cu modificarile ulterioare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inregistrare persoana juridica -taxe , costuri gabi_romanul gabi_romanul La inregistrarea(infiintarea) unei persoane juridice (II,PFA,SC ) la domeniul de activitate trebuiesc declarate anumite activitati principale,secundare sau ... (vezi toată discuția)
Trebuie sa platesc sau nu tva? mirela moisa mirela moisa Am o societate comerciala SRL care are ca obiect principal de activitate :cabinet medical stomatologic. Initial firma nu a fost platitoare de TVA, dar prin ... (vezi toată discuția)
Tva chic35 chic35 Am un SRL si sunt plătitoare de tva . Se poate face ceva sa nu mai fiu plătitoare de tva . sau trebuie sa mi fac alta firma? (vezi toată discuția)