avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Lege referitor prelucrare date cu caracter personal
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Lege referitor prelucrare date cu caracter personal

Buna ziua, vin si eu cu rugamintea de a ma lamuriri in urmatoarea problema:

Aproape o saptamana am primit telefoane de la anumite doamne ce sunau din partea biroului national de statistica, cautand-ul pe sotul meu referitor la niste chestionare statistice . De fiecare data era alta persoana la telefon, nu dorea sa vorbeasca decat cu sotul meu si cum el nu era prin zona au revenit aproape zilnic . O singura doamna mi-a spus ca acest chestionar priveste persoanele care au inchis depozite la banci sau au plecat catre alte banci. Cand in sfarsit a raspuns sotul meu , din intrebarile care i se puneau rezulta ca aceste persoane erau la curent cu tot istoricul ce tine de situatia bancara a noastra , iar cand acesta a insistat sa le spuna de unde cunosc toate datele , au refuzat sa-i comunice, drept pentru care nici sotul meu n-a mai vrut sa continuie chestionarul. Tin sa mentionez ca nu suntem inscrisi in BC, chestionarul respectiv se referea la ce am spus mai devreme : retragere conturi sau lichidare cont ...Eu stiu ca datele mele despre conturi sunt date cu caracter personal, care nu trebuiesc cunoscute de alte persoane sau societati, cu atat mai putin de zeci de persoane care completeaza anumite chestionare. Cu ce drept detin si folosesc datele mele ? Ma puteti ajuta cu un raspuns ? Va multumesc anticipat. Tin sa specific ca am citit Decizia nr.105/2007 cu privire la prelucrarile de date cu caracter personal si n-am fost prea lamurita.

Cel mai recent răspuns: mihai_2b3 , utilizator 11:32, 21 Martie 2011
Probabil a semnat intr-un contract acea clauza in care isi da acordul prelucrarii datelor cu caracter personal.
Cititi Legea 677/2001- pentru protectia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.

Plângeri adresate autorităţii de supraveghere

Art. 25. - (1) În vederea apărării drepturilor prevăzute de prezenta lege persoanele ale căror date cu caracter personal fac obiectul unei prelucrări care cade sub incidenţa prezentei legi pot înainta plângere către autoritatea de supraveghere. Plângerea se poate face direct sau prin reprezentant. Persoana lezată poate împuternici o asociaţie sau o fundaţie să îi reprezinte interesele.
(2) Plângerea către autoritatea de supraveghere nu poate fi înaintată dacă o cerere în justiţie, având acelaşi obiect şi aceleaşi părţi, a fost introdusă anterior.
(3) În afara cazurilor în care o întârziere ar cauza un prejudiciu iminent şi ireparabil, plângerea către autoritatea de supraveghere nu poate fi înaintată mai devreme de 15 zile de la înaintarea unei plângeri cu acelaşi conţinut către operator.
(4) În vederea soluţionării plângerii, dacă apreciază că este necesar, autoritatea de supraveghere poate audia persoana vizată, operatorul şi, dacă este cazul, persoana împuternicită sau asociaţia ori fundaţia care reprezintă interesele persoanei vizate. Aceste persoane au dreptul de a înainta cereri, documente şi memorii. Autoritatea de supraveghere poate dispune efectuarea de expertize.
(5) Dacă plângerea este găsită întemeiată, autoritatea de supraveghere poate decide oricare dintre măsurile prevăzute la art. 21 alin. (3) lit. d). Interdicţia temporară a prelucrării poate fi instituită numai până la încetarea motivelor care au determinat luarea acestei măsuri.
(6) Decizia trebuie motivată şi se comunică părţilor interesate în termen de 30 de zile de la data primirii plângerii.
(7) Autoritatea de supraveghere poate ordona, dacă apreciază necesar, suspendarea unora sau tuturor operaţiunilor de prelucrare până la soluţionarea plângerii în condiţiile alin. (5).
(8) Autoritatea de supraveghere se poate adresa justiţiei pentru apărarea oricăror drepturi garantate de prezenta lege persoanelor vizate. Instanţa competentă este Tribunalul Municipiului Bucureşti. Cererea de chemare în judecată este scutită de taxa de timbru.
(9) La cererea persoanelor vizate, pentru motive întemeiate, instanţa poate dispune suspendarea prelucrării până la soluţionarea plângerii de către autoritatea de supraveghere.
(10) Prevederile alin. (4)-(9) se aplică în mod corespunzător şi în situaţia în care autoritatea de supraveghere află pe orice altă cale despre săvârşirea unei încălcări a drepturilor recunoscute de prezenta lege persoanelor vizate.

Multumesc pentru raspuns...Probabil exista o asemenea clauza in contractul care-l are cu banca. Dar nu credeam ca pot avea acces atatea persoane....Oricum o sa mergem sa intrebam si la banca . O zi buna.
Buna ziua, eu am o intrebare pentru PJ-uri care vor sa prelucreze date cu caracter personal ale altor PJ-uri.
Detinem site-ul www.elbielectric.ro momentan doar pentru prezentarea produselor pe care le comercializam si dorim sa vindem si on-line DOAR catre persoane juridice. Ce anume trebuie sa facem (aprobare, contract, taxe, obtinere licenta) pentru a putea prelucra datele cu caracter personal ale PJ-urilor (denumire societate, CIF, Nr.reg.com., Capital social, adresa, cont bancar etc.) care se inscriu pe site?

Multumesc.
O zi placuta

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Date cu caracter personal LAURA-ELENA LAURA-ELENA Cum actionezi in cazul in care, secretara unei institutii publice da toate datele a unui student, unei persoane din afara universitatii respective? (vezi toată discuția)
Date personale facute publice bogobogobogo bogobogobogo Buna ziua In cazul in care o persoana imi publica pe un site sau pe un blog datele personale (CNP , domiciliu actual , vechiul dmiciliu si alte date cu ... (vezi toată discuția)
Plangere la o institutie publica in baza legii nr. 677/2001 geo-vem geo-vem Am facut o plangere la o institutie publică in baza legii Nr. 677/2001 art.13 ,dacă datele mele cu carcter personal au fost prelucrate am asteptat cele 15 ... (vezi toată discuția)