avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... decizie desfacere contract munca
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

decizie desfacere contract munca

va rog sa-mi dati un sfat in legatura cu urmatoarea problema: trebuie sa intocmesc o decizie de desfacere a CMI a unei salariate care ocupa postul de ingrijitor pe per.nedeterminata.Mi-a adus o adeverinta medicala prin care se recomanda schimbarea locului de munca. Din octombrie 2010 pana in prezent este in concediu medical.Persoana in cauza vrea sa beneficieze de somaj.In ce articol sa o incadrez? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:54, 17 Decembrie 2010
Buna ziua. ca sa beneficieze de somaj:

CODUL MUNCII: SECTIUNEA 4
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.

1. Poate beneficia de indemnizatie de somaj si daca o concediati cu art.61, lit.c) din Codiul muncii.

2. Din Codul muncii:

Art. 61 - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
...
c) în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiză medicală, se constată inaptitudinea fizică şi/sau psihică a salariatului, fapt ce nu permite acestuia să îşi îndeplinească atribuţiile corespunzătoare locului de muncă ocupat;
...

Art. 62 - (1) În cazul în care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevăzute la art. 61 lit. b) - d), angajatorul are obligaţia de a emite decizia de concediere în termen de 30 de zile calendaristice de la data constatării cauzei concedierii.
...
(2) Decizia se emite în scris şi, sub sancţiunea nulităţii absolute, trebuie să fie motivată în fapt şi în drept şi să cuprindă precizări cu privire la termenul în care poate fi contestată şi la instanţa judecătorească la care se contestă.

Art. 64 - (1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
Interventie moderator:
:rtfm:
popesculili2003:
1. Nu mai deschideti topic nou pentru aceeasi problema. Nici dvs. nici noi nu vom intelege nimic.
2. Intrati tot pe acest topic si continuati daca aveti nelamuriri.

Bruta a scris:
Incetarea contractului o puteti realiza numai dupa terminarea de catre salariat a concediului medical
Pasi:
-Revine la serv

- I se inmaneaza preaviz de 20 zile lucratoare (În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator).

- Decizie incetare cf Art 65 alin. (1)/ C muncii

- Adeverinta TIP pentru Somaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj::: razvan017 razvan017 Ca sa intru in somaj cu articolul 61 c de unde pot lua adeverinta medicala de la medicul de familie sau medicina muncii???Iar medic de inteprindere nu am.Va ... (vezi toată discuția)
Concediere pentru motive ce tin de persoana angajatului mbsj mbsj Speta: de la medicina muncii ni s-a transmis un document din care rezulta ca angajatul nu mai poate presta munca pentru care este angajat. Societatea nu ar ... (vezi toată discuția)
Art. 61 din codul muncii sanda65 sanda65 O pers a fost externata cu codul 315 (Tulburari psihotice acute si tranzitorii) de spitalul Obregia, i se poate desface CIM cu art 61 lit c din codul munci ? ... (vezi toată discuția)