avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua,
Sunt insarcinata si voi naste prin luna iunie 2011. Am urmatoarele intrebari:
- venit net salarial se refera si la primele luate si care s-au impozitat cu 16% ?
- de cand se calculeaza ultimele 12 luni, din momentul in care ai nascut efectiv?
- cate zile legale am dreptul inainte de a naste astfel incat sa pot sta acasa dupa ce nasc 12 luni ( ma rog, doar 11 luni si ceva , ca nu-ti da statul cei 500 ron dc nu te intorci la servici inainte de 12 luni)
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:42, 20 Decembrie 2010
Buna seara.
1)da, se refera inclusiv la acele prime;
2)da, din acel moment;
3)un pic cam confuza a treia problema.
Ghicind, va referiti la doua feluri de concedii, pentru care oricum aveti dreptul si la o indemnizatie de 85% din venitul mediu lunar.Este vorbaa de un concediu pentru sarcina si unul pentru lauzie ambele de cate 63 de zile.Cel de lauzie, intervine desigur dupa nastere si, nu poate fi mai mic de 42 de zile.
Vreau sa va supun atentiei, un alt aspect, si anume, concediul si indemnizatia pentru copilul pana la 2 ani se acorda dupa lege doar din momentul incetarii acestor 42 de zile.Adica, cei doi ani nu sunt integrali, o actiune in justitie consider ca ar putea fi promovata cu succes, pentru a obliga si la plata celor 42 de zile in care o sa va aflati in concediu de lauzie, intrucat natura drepturilor este diferita.
Actiunea nu va costa decat cateva coli de hartie si rabdare.
Interesant!
Prin urmare 21 de zile prenatal pe care va trebui sa le iau legal ca altfel le pierd, raman cele 42 de zile pt lauzie ( astea fiind platite de catre angajator) si apoi intru in "minunatul " concediu maternal care cuprinde in fapt si cele 42 de zile.
Buna seara again.
Am uitat sa mentionez ca fiecare are in parte 63 de zile adica un total de 126 si, cel de lauzie este obligatoriu de a fi de 42; diferenta de pana la 126 puteti sa stati in concediu pentru sarcina.
Inca o data mentionez ca data fiind natura juridica diferita a celor doua drepturi, puteti avea castig de cauza intr-o actiune prin care sa solicitati si plata pentru cele 42 de zile in care va aflati pentru lauzie, intrucat legea spune ca indemnizatia pentru crestere se acorda din momentul incetarii platii pentru lauzie.
V-ati prins?
Am inteles!

Cele 126 de zile sunt platite integral de angajator? Sau doar procentual? Ma intereseaza acest lucru pentru ca asa cum ati inteles fac parte din categoria celor care depasesc venitul mediu pe economie si orice suma in plus e binevenita si meritata. Angajatorul deja pune intrebari legate de perioada max pt care mai vin la servici si va trebui sa iau in calcul si concediul de odihna pentru anul 2011.
Am inteles speta juridica si aveti dreptate, e un abuz. Dar sa mai revolutionez si sitemul....!
1. Din OUG 158/2005:
Art. 23 - (1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate.
(2) De aceleaşi drepturi beneficiază şi femeile care nu se mai află, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1), dacă nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calităţii de asigurat. Faptul că pierderea calităţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauză se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de către angajatori sau asimilaţii acestora.
(3) În situaţiile prevăzute la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cărora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calităţii de asigurat, cu respectarea prevederilor art. 10.
Art. 24 - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
(3) Persoanele cu handicap asigurate beneficiază, la cerere, de concediu pentru sarcină, începând cu luna a 6-a de sarcină.
(4) În situaţia copilului născut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lăuzie, indemnizaţia de maternitate se acordă pe toată durata acestuia.
Art. 25 - (1) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul stabilită conform art. 10.
(2) Indemnizaţia de maternitate se suportă integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

2. Indemnizatia de concediu de maternitate se plateste obligatoriu de catre angajator care recupereaza toti banii de la Casa de Asigurari de Sanatate.

3. Daca sanatatea va permite, nu este obligatoriu sa va luati toate cele 126 de zile de concediu de maternitate.

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate Soames Soames Buna! imi puteti spune va rog la cate zile de concediu prenatal si postnatal are dreptul o viitoare mamica? (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate yildiz yildiz sunt insarcinata in 16 sapt educatoare, vechime 9 ani, grad did 2 si as dori sa stiu cand pot sa imi iau concediu prenatal, care sunt formalitatile, si care ... (vezi toată discuția)
Concediul prenatal si concediul postnatal adribb8 adribb8 Buna ziua, Cand credeam ca am inteles totul despre indemnizatiile de care beneficiezi in timpul si inaintea cresterii copilului ... se pare ca nu e ... (vezi toată discuția)