avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Returnare Carte De Munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Returnare Carte De Munca

Buna ziua, am fost la contabilitate la firma unde lucrez sa iau cartea de munca , doamnele de acolo au facut o hartie pentru a scoate cartea de munca si am luato, mentionez ca aveam nevoie pentru banca in vederea obinerii unui credit, eu am uitat sa duc cartea de munca inapoi si acuma doamnele m-au contactat sa o duc si imi spun ca o sa platesc o amenda.De ce trebuie sa o platesc? In ce consta acea amenda? si cum pot sa scap de ea???Pot s-o dau pierduta si sa scaap de amenda???
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:12, 20 Decembrie 2010
Buna ziua. Cartile de munca se tin la firma sau la ITM?
Nu sunt amenzi pentru asa ceva. In mod normal trebuia sa o inapoiati dupa ce v-ati folosit de ea. Cartea de munca unde este acum?
Cartea mea de munca este la mine , dar mi-au transmis cei de al contabilitate ca ei trebuie sa returneze cartea de munca la itm si ca o sa primeasc o amenda.
@lucian_ are dreptate, nu aveti de ce sa platiti amenda, nu se dau amenzi pentru asa ceva.

(off topic, insa, am intalnit urmatoarul caz:
cartile de munca se tin la firma, iar firma a fost obligata de lege sa le prezinte in vederea scanarii pana la data de..., in caz contrar, fiind pasibila, prin lege, de amenda.
ei bine, am vazut o firma sanctionata ca nu a prezentat cartea de munca a unui angajat.
de ce?
angajatului i se intocmise carte de munca la un angajator anterior.
la angajarea curenta, cu cativa ani in urma, a declarat ca are cartea de munca la angajatorul anterior.
n-a adus-o insa niciodata, ba chiar a refuzat verbal sa o aduca.
n-a vrut nici sa o declare pierduta, si deci angajatorul curent nu a putut nici sa il oblige sa aduca vechea carte de munca, nici sa ii intocmeasca una nou, nici sa prezinte cartea de munca la Casa de pensii in vederea scanarii.
si iacata-l sanctionat pe angajator! )
Carnetul de munca este un act personal al titularului si nu poate fi cedat sau instrainat. Carnetul se pastreaza de unitate atit timp cit titularul este incadrat in munca, acesta avind dreptul sa verifice exactitatea tuturor datelor inscrise in carnet.

Pierderea, degradarea ori distrugerea de catre titular a carnetului de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda ...

Rezulta ca faptul ca ati intarziat sa duceti carnetul de munca nu reprezinta o contraventie pentru care sa fiti santionat. avand in vedere ca acesta este proprietatea dumneavoastra. Asa cum scrie in lege este act personal. Pentru pierdere veti fi sanctionat cu amenda.
Cand veti merge la doamnele de la contabilitate sa-l predati va recomand sa va semneze pentru primirea carnetului de munca si sa pastrati procesul verbal- ca sa nu va treziti mai tarziu ca dumnealor sustin ca nu l-ati predat.
Daca insista cu amenda cereti-le sa va arate in baza carei legi sunteti sanctionat.

Nu e prevazuta nici-o amenda, dar probabil ca au vrut sa va determine sa returnati cartea de munca, lucru necesar pentru ca aceasta va trebui completata pentru inchidere (din ianuarie nu se mai folosesc carti de munca) si apoi tot la dvs va ajunge.
Deci nu va speriati si duceti cartea ca sa va fie finalizate toate procedurile.

Alte discuții în legătură

Scanare carti munca eujad eujad stiti cumva cu ce tb sa ma duc la Casa de PENSII ptra depune 7 carnete de munca in vederea scanarii? (vezi toată discuția)
Cartea de munca , trebuie scanata ? apr0ape_om apr0ape_om Am si eu o mica intrebare . Cartea mea de munca este la mine deoarece din anul 2007 mi-a incetat contractul de munca , vreau sa stiu daca trebuie sa o duc la ... (vezi toată discuția)
Scanarea cartilor de munca andad andad Dupa \"prelucrarea\" cartilor de munca la Casa de Pensii, se mai trimit inca o data in vederea scanarii? Atunci, in ce a constat prelucrarea ? Procedura de ... (vezi toată discuția)