avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Tata - cerere concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Tata - cerere concediu crestere copil

Va rog sa ma ajutati si pe mine intr-o problema cu care ma confrunt de cateva zile si la care cei de la ITM nu mi-au dat nici un raspuns concret. Mai mult, mi-au spus ceva de genul: "procedati conform legii"
Iata problema:
Persoana (tatal) angajata la firma unde lucrez. Sotia (fara serviciu, sau mai bine spus casnica) a nascut acum cateva zile. Tatal (invatat de "vecini si prieteni") solicita concediu de crestere copil.
Care sunt pasii prin care sa fac suspendarea contractului? Daca ar fi vorba de somaj, ar indeplini conditiile (are 12 luni lucrate in ultimele 24).
Dar cu concediul "maternal" chiar nu stiu de unde sa incep.
Va multumesc anticipat tuturor celor ce ma puteti indruma.
Mii de scuze, dar din viteza am postat prima data la Dreptul familiei. Rog moderatorii sa stearga mesajul de acolo.
Cel mai recent răspuns: BogdanNick , utilizator 23:40, 4 Ianuarie 2011
Cititi prevedrile OUG 96/2003, actualizata. Bineinteles ca, si tatal poate solicita concediu de ingrijire a copilului daca in ultimile 12 luni, anterioare nasterii a lucrat si a platit contributiile de sanatate. Din pacate, tatal nu poate solicita concediul pre si postnatal. Pentru a va clarifica mergeti la serviciul social al primariei unde aveti domiciliul stabil, iar acolo veti primi toate informatiile necesare. Oricum aveti de constituit un dosar pentru a vi se acorda acest fel de concediu. Succes........:)
indemnizatia de crestere a copilului nu are si nici nu a avut vre-o legatura cu contributia la sanatate. Aceasta indemnizatie este prevazuta in legea 19 a pensiilor dar intre timp indemnizatia de crestere nu mai are nici-o legtura nici cu legea pensiilor pt. ca a fost externalizat si se achita direct de la bugetul statului in functie de veniturile pt. care se plateste impozitul de 16 % la fisc .
Tatal este angajat la firma unde lucrez si eu (este soferul patronului). A fost in somaj (tot de la aceasta firma) pana in luna iunie. Cu 1 iulie i-am facut angajarea. In ultimele 24 de luni are lucrate 16 luni, 8 fiind somaj.
Si va spun ca EU i-am facut angajarea, pentru ca sunt singura persoana ce "lucreaza" in regie, adica "la birou". Principalul obiect de activitate al meu a fost devizare-ofertare.
Pentru ca mi-a placut lucrul cu documente, mi-am mai bagat nasul si prin Resurse umane. Dar acum sunt in impas si de aceea cer sprijinul dv.
monica.voinea a scris:

Din pacate, tatal nu poate solicita concediul pre si postnatal. Pentru a va clarifica mergeti la serviciul social al primariei unde aveti domiciliul stabil, iar acolo veti primi toate informatiile necesare. Oricum aveti de constituit un dosar pentru a vi se acorda acest fel de concediu. Succes........:)

Nu sunt chiar asa idiot cum va imaginati. Normal ca tatal nu poate obtine concediu pre/post natal. Dar nici sa ma duc eu la primarie sa ma interesez pentru el. Ca doar nu i-am "facut" eu copilul.
Eu am cerut ajutorul pe forum pentru documentele ce trebuie intocmite la firma asa incat acest sofer sa isi poata creste copilul "cu indemnizatie" din moment ce nevasta-sa e casnica.
Multumesc
1. Tatal face cerere de acordare a CCC a copilului pana la varsta de 2 ani.
2. In baza cererii la acre ataseaza copie de pe certificatul de nastere a l copilului, angajatorul va emite decizia de suspendare a c.i.m. in baza art.51 lit.a C.mun.
3. Angajatorul va elibera si adeverinta cu veniturile realizate de tata in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului.
4. Dupa ce obtine decizia de suspendare a c.i.m. si adeverinta de la angajator , tatal va depune dosarul pentru acordarea indemnizatiei la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale in a carei raza are domiciliu.
Dosarul va cuprinde :
a) copia actului de identitate al solicitantului si a certificatului de nastere al copilului pentru care se solicita dreptul ori, dupa caz, de livretul de familie, certificate pentru conformitate cu originalul;
b) actele doveditoare privind calitatea solicitantului si relatia acestuia cu copilul/copiii pentru care solicita dreptul, pentru situatiile prevazute in lege;
c) actele doveditoare care sa ateste indeplinirea perioadelor asimilate;
d) dovada eliberata de angajator sau organele competente privind veniturile realizate;
e) dovada privind suspendarea activitatii pentru perioada in care se solicita concediul pentru cresterea copilului;
f) orice alte documente care sa ateste indeplinirea conditiilor de eligibilitate.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de crestere a copilului diana03 diana03 daca nu intrunesc conditiile de acordare a concediului postnatal,pot intra direct in concediu de crestere a copilului si sa beneficiez de indemnizatie de ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si postnatal natysam_11 natysam_11 Buna ziua Sunt in somaj si urmeaza sa nasc,beneficiez de concediu pre si postnatal sau numai de concediu de crestere a copilului? Cum se poate lua ... (vezi toată discuția)