avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1078 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pentru tata
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pentru tata

Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost la primarie unde mi-au spus ca sotul poate intra in concediu dupa 42 de zile de la nastere ( cu toate ca eu nu beneficiez de concediu de maternitate). Va rog sa-mi spuneti daca sotul meu trebuie sa-si faca suspendarea contractului de munca neaparat in a 42-a zi de la nasterea copilului sau poate si mai devreme iarla terminarea celor 42 zile doar sa-si depuna dosarul.
Ultima modificare: Joi, 29 August 2013
Alexia77, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:58, 29 August 2013
1. Daca dvs. nu ati fost salariata si nu puteti beneficiade conecdiu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) incepand cu data nasterii copilului.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

3. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;

4. - Daca dvs. sunteti casnica si puteti sta acasa cu copilul tatal copilului poate beneficia direct de stimulentul de insertie, fara a maii intra in CCC.
- Adica merge la serviciu si primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da un stimulent de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Stimulentul de insertie il primeste tot de la data nasterii copilului.


Si eu stiam ca daca eu nu am concediu de maternitate sotul poate intra in concediu imediat dupa nasterea copilului doar ca la primarie mi-au spus ca nici pomeneala cica legea spune ca trebuie sa astepte 42 zile indiferent de situatie.
1. Ce am spus eu este valabil numai daca dvs. nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate.

2. - Daca dvs. indepliniti conditiile (adica aveti cel putin o luna lucrata inainte de a intra in concediu de maternitate) dar nu vreti sa intrati in concediu d maternitate atunci au dreptate cei de la Primarie.
- In dosarul sotului pe care il depune la Primarie trebuie sa se afle un document care sa ateste ca dvs. nu puteti beneficia de concediu de maternitate.

3. Puteti face o sesizare, pe e-mail, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC si stimulentul de insertie, sau chiar la Agentia Nationala (ANPIS).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil acordat tatalui mihailccc mihailccc Buna ziua, Am o nelamurire referitor la acest concediu si anume dupa nasterea copilului in cit timp se pot depune actele pentru obtinerea concediului in ... (vezi toată discuția)
Tatal in ccc 2 ani RaduAdi RaduAdi buna.ziua.situatia noastra e urmatoarea: sotia mea e din republica moldova si a ramas insarcinata si nu a lucrat inca in romania (nici macar o luna).momentan e ... (vezi toată discuția)
Cresterea copilului bonefeliza bonefeliza Buna ziua! Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 ... (vezi toată discuția)