avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cresterea copilului

Buna ziua!
Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 septembrie. Cand poate sa intre sotul meu in concediu de maternitate- pentru 2 ani - si de ce suma beneficiaza, atat la nastere, cat si pe perioada concediului? Cine acorda aceste venituri, statul sau firma ? Am inteles de la cineva ca cel de la nastere ar fi de la firma?! Multumesc
Cel mai recent răspuns: bonefeliza , utilizator 13:34, 7 August 2015
1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) beneficiaza numai mama, daca indeplineste conditiile legale.

2. Tatal poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta opteaza).

3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnziatia este intre 600 - 3.400 lei lunar.
- Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei lunar.
- Indemnizatia este platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

4. - Cererea pentru CCC se face catre angajator iar actele pentru indemnizatie se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data solicitarii CCC.
- In cazul dvs. tatal poate solicita CCC incepand cu ziua nasterii copilului.
- Lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC se procura de la Primarie.

5. - Daca dvs. sunteti casnica si puteti sta acasa cu copilul atunci tatal poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie se procura de la Primarie unde se si depun apoi actele.

6. Tatal poate beneficia de la angajator de indemnizatie pentru nasterea unui copil daca asa ceva este prevazut in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii in care lucreaza sau in Regulamentul intern al acesteia.

Multumesc foarte mult
Revin cu o problema: sotul meu a vorbit la firma la care lucreaza si contabila i-a spus ca nu poate sa intre in CCC incepand cu data nasterii copilului, ci abia dupa 40 de zile de la nastere. Ce pot sa fac ca sa reusesc inceperea concediului chiar din data nasterii ?
1. Contabila nu cunoaste bine prevederile legale.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

3. Din Normele de aplic are a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

4. Deoarece dvs., mama copilului, nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie), pentru ca nu sunteti salariata, tatal copilului poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

5. El trebuie sa faca o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.
Multumesc mult. O zi buna !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Crestere copil-tatal ema2014 ema2014 Daca se opteaza ca tatal copilului sa merga in crestere copil se mai iau in calcul cele 42 de zile dupa nasterea copilului sau se face suspendarea cu data ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil pentru tata Alexia77 Alexia77 Trebuie sa nasc la sfarsitul lunii septembrie dar intrucat nu am lucrat in ultimele 12 luni o sa mearga sotul meu in concediu de crestere a copilului. Am fost ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil acordat tatalui lylyana.ion lylyana.ion Buna dimineata! Vin si eu cu o intrebare legat de CCC. Tatal unui copil a carui mama nu a lucrat si nu lucreaza (evident) poate beneficia de concediu ... (vezi toată discuția)