1. De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) beneficiaza numai mama, daca indeplineste conditiile legale.
2. Tatal poate beneficia de concediu crestere copil (CCC) pana la varsta copilului de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta opteaza).
3. - Indemnizatia pentru CCC este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).
- Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 1 an indemnziatia este intre 600 - 3.400 lei lunar.
- Daca opteaza pentru CCC pana la varsta de 2 ani indemnizatia este intre 600 - 1.200 lei lunar.
- Indemnizatia este platita de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).
4. - Cererea pentru CCC se face catre angajator iar actele pentru indemnizatie se depun la Primarie in termen de 60 de zile lucratoare de la data solicitarii CCC.
- In cazul dvs. tatal poate solicita CCC incepand cu ziua nasterii copilului.
- Lista cu actele necesare pentru indemnizatia pentru CCC se procura de la Primarie.
5. - Daca dvs. sunteti casnica si puteti sta acasa cu copilul atunci tatal poate beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie se procura de la Primarie unde se si depun apoi actele.
6. Tatal poate beneficia de la angajator de indemnizatie pentru nasterea unui copil daca asa ceva este prevazut in Contractul colectiv de munca (CCM) aplicabil unitatii in care lucreaza sau in Regulamentul intern al acesteia.
1. Contabila nu cunoaste bine prevederile legale.
2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...
3. Din Normele de aplic are a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...
4. Deoarece dvs., mama copilului, nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie), pentru ca nu sunteti salariata, tatal copilului poate beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.
5. El trebuie sa faca o cerere catre angajator prin care solicita suspendarea contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC incepand cu data nasterii copilului.