avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Crestere copil-tatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Crestere copil-tatal

Daca se opteaza ca tatal copilului sa merga in crestere copil se mai iau in calcul cele 42 de zile dupa nasterea copilului sau se face suspendarea cu data imediat urmatoare nasterii copilului? Intreb pentru ca unchiul meu vrea sa intre in crestere copil in conditiile in care sotia lui nu lucreaza iar contabila de la el de la serviciu ii spune ca trebuie sa astepte obligatoriu cele 42 de zile si nu vrea sa ii faca suspendarea. Exista un articol in lege care sa reglementeze acest aspect?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:36, 10 Octombrie 2014
1. Daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci tatal copilului poate benficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

2. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

3. - Daca mama copilului poate sta acasa cu copilul atunci tatal poate solicita direct (fara sa intre in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.

4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.

5. - In cazul dvs. stimulentul de insertie se acorda tot incepand cu dat nasetrii copilului.
- Actele necesare pentru stimulentul de insertie le procurati de la Primarie, unde le veti si depune apoi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil lemontee lemontee Buna ziua, Care este data pana la care tatal poate depune cerere de intrare in concediu de crestere copil? Mentionez ca mama nu se afla in acest moment in ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie elizaelena elizaelena buna seara! As dori sa aflu cat ar trebui,minim,sa stau acasa si sa beneficiez de acest stimulent? mentionez ca sotia mea nu lucreaza, doar eu,de26 luni. si ce ... (vezi toată discuția)
Cic maria_corina29 maria_corina29 buna ziua, am un angajat care are sotia gravida. ea nu poate intra in CIC pt ca nu este asigurata si vrea sa intre el. [b]va intra in CIC dupa ce expira cele ... (vezi toată discuția)