avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil acordat tatalui
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil acordat tatalui

Buna dimineata!

Vin si eu cu o intrebare legat de CCC.
Tatal unui copil a carui mama nu a lucrat si nu lucreaza (evident) poate beneficia de concediu crestere copil?
Daca da, incepand de cand? data nasterii copilului sau dupa cele 42 zile de lauzie ale mamei, desi nu are medical?
Unde gasesc si eu precizarile acestea in legistatie?

Multumesc anticipat!

O zi frumoasa!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:53, 2 Septembrie 2011
Legislatie referitoare la concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor
1. OUG 111/2010
2. HG 52 /2011
In cazul in care in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului ati realizat venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit
tatal poate beneficia de indemnizatie de la data nasterii copilului daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data.
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;

2. Asadar deoarece mama nu indeplineste conditiile legale pentru a beneficia de concediu de maternitate dvs. puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia pentru cresterea copilului acordata tatalui AndreiDI AndreiDI Daca mama nu are contract de munca, nu este nici in somaj, somajul ei incetand in martie 2012 si de la acea data nu mai realizeaza venituri, se mai poate cere ... (vezi toată discuția)
Concediu postanatal si ccc. CostM CostM Buna ziua. Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e ... (vezi toată discuția)
Cic 2 ani tatal alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, In cazul in care intra tatal in crestere copil pana la varsta de 2 ani, cim-ul se va suspenda tot a-43-a zi ( de la nasterea ... (vezi toată discuția)