avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu postanatal si ccc.
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu postanatal si ccc.

Buna ziua.
Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e lehuzia si restul pana la 126 de zile vor fi postnatal.
Ma intereseaza daca dupa expirarea celor 43 de zile de lehuzie, tatal poate intra in concediu de crestere copil in timp ce mama se va afla in concediu de maternitate. Noi stim ca cele 126 de zile de concediu de maternitate sunt asimilate cu obtinerea de venituri, deci nu reprezinta indemnizatie de la stat si ca acel concediu este un concediu medical al mamei, deci nu un concediu pentru ingrijirea si cresterea copilului. In legislatie nu am gasit acest aspect pentru ca se exemplifica doar in cazul in care mama ar continua concediul de crestere copil dupa expirarea celor 126 de zile de concediu de maternitate, lucru evident normal, aceeasi persoana neputand fi concomitent in ambele situatii.
Va multumesc foarte mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:22, 2 August 2015
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situatii, inclusiv pentru cazul in care cererea a fost depusa peste termenele prevazute la lit. a)-c).
...

(4) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. a), cererea si documentele doveditoare se pot depune cu 30 de zile inainte de incetarea concediului de maternitate.


2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...


3. - Nu se spune nicaieri in textele de lege ca este vorba de mama sau de tatal copilului.
- In Norme chiar spune "indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul".

4. - Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) atunci oricare din parintii care solicita CCC o poate face dupa terminarea concediului de maternitate dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
- Daca mama renunta la restul de concediu de maternitate dupa primele 42 de zile de la nastere atunci ori mama ori tatal pot beneficia de CCC incepand cu a 43-a zi de la nastererea copilului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil pentru tati biutza20 biutza20 Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut ... (vezi toată discuția)
Dosar indemnizatie crestere copil adinanicoleta adinanicoleta Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil AndreeaAspra AndreeaAspra Buna ziua, Am si eu o intrebare...Dosarul pentru indemnizatie crestere copil il depun in termen de 60 zile de la nasterea bebelusului sau il depun dupa ce se ... (vezi toată discuția)