avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 218 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dosar indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dosar indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cand se poate depune dosarul pentru indemnizatia crestere copil, la terminarea concediului pre/postnatal sau la 42 de zile de la data nasteri. Eu am intrat in concediu prenatal in 27 mai si am nascut in 3 iulie.Cele 42 zile obligatorii se termina in 14 august iar cele 126 zile pre/postnatal se termina in 29 septembrie.
Pot depune dosarul incepand cu 15 august sau cu 30 septembrie?
Multumesc!

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:03, 6 August 2013
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

3. Daca vreti sa beneficiati de indemnizatie pentru CCC incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului atunci trebuie ca ultima zi de concediu de maternitate sa fie in ziua a 42-a de la nasterea copilului (adica pe 14 august).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu postanatal si ccc. CostM CostM Buna ziua. Sotia se afla in concediu postnatal, parte a concediului de maternitate de 126 de zile. Perioada inaintea nasterii a fost doar de 6 zile, acum e ... (vezi toată discuția)
Indemnizație creștere copil BEATRICED BEATRICED Bună ziua, Dacă contractul de muncă a încetat pe 1 și pe 6 am născut, indemnizația de creștere a copilului o primesc de când s a născut sau după ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere a copilului Simonasz Simonasz Buna ziua. As dori sa stiu cand trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului daca am dreptul la 126 de zile din care am avut din 7 ... (vezi toată discuția)