avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere a copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere a copilului

Buna ziua. As dori sa stiu cand trebuie sa depun dosarul pentru indemnizatia de crestere a copilului daca am dreptul la 126 de zile din care am avut din 7 august pana in 15 septembrie prenatal,iar apoi la post natal stiu ca trebuie obligatoriu cele 43 zile,dar mie daca mi-au ramas din cele 126 insumate pre si post scazand cele 36 prenatal,am dreptul la celelalte ramase si anume 90 de zile si la sfarsitul celor 90 sa depun dosarul sau trebuie neaparat depus pana in maxim a 60-a zi post natal?Patronul mi-a zis cain maxim a 60-a zi trebuie sa depun dosarul,altfel pierd indemnizatia,sr de familie zice ca am dreptul la intreg concediu si apoi sa depun dosarul,de la primarie acelasi lucru ca si medicul de familie mi-a zis,patronul zice sa ii dau legea,va rog ajutati-ma. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:20, 3 Noiembrie 2017
Spuneti patronului sa citeasca mai bine legea si sa nu va induca in eroare .

1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:
a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...


Asadar, cererea si celelalte acte necesare pentru a beneficia de indemnizatia CCC se depun la Primarie in raza caruia sotul are domiciliul in termen de 60 de zile lucratoare de la data incetarii concediului de maternitate.

2. Daca cererea si celelalte acte necesare pentru a beneficia de indemnizatia CCC nu sunt depuse in acest termen, indemnizatia se acorda de la data depunerii cererii.

OUG 111/2010
art.15
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanță de urgență reprezentând indemnizații și stimulent de inserție se stabilesc după cum urmează:
.....
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situații, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)-c).
....

3. Nu aveti obligativitatea sa efectuati cele 126 de zile de concediu de maternitate , ci doar cele 42 de zile de concediu postnatal ... daca le-ati efectuat, atunci puteti depune dosarul pentru CCC.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunerea dosarului pentru indemnizatia pentru cresterea copilului caprice28 caprice28 Buna ziua, Sunt in concediul prenatal cel de 126 de zile de la data de 1 februarie. Eu urmeaza sa nasc pe 20 martie. Intrebarea mea este cand trebuie sa ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil MariaRamona MariaRamona Buna seara, Începând cu data 27.09 mi s-a suspendat contractul pt concediu crestere copil.Am avut toate cele 126 de zile calendaristice de la data ... (vezi toată discuția)
Cand pot solicita intrarea in ccc? magdalenar magdalenar am intrat in prenatal pe 1 noembrie,am nascut pe 19 decembrie. cind trebuie sa depun actele pentru post natal,si ce acte trebuie?multumesc (vezi toată discuția)