avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil pentru tati
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil pentru tati

Buna ziua.As vrea sa stiu de cand poate intra in concediul pentru crestere copil un tata, daca mama nu poate beneficia de acest drept deoarece nu a avut calitate de angajata.din ziua in care s-a nascut copilul sau dupa 42 de zile de la nasterea copilului.Multumesc
Cel mai recent răspuns: biutza20 , utilizator 14:37, 15 Martie 2012
Concediul pentru cresterea copilului se acorda optional, la cererea oricaruia dintre parintii copilului, fiind conditionat de realizarea de venituri impozabile o perioada de 12 luni in ultimul an anterior nasterii copilului.

In concluzie, daca tatal indeplineste conditiile poate solicita oricand, pana la implinirea copilului a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, intrarea in concediu pentru cresterea copilului.

Este un drept al parintelui iar pe perioada exercitarii acestui drept acesta nu poate fi concediat.
Plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se face:
•incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
1. Din OUG 111/2010:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;

b) incepand cu data nasterii copilului, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data, in cazul persoanelor care nu indeplinesc conditiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate si a indemnizatiei aferente;
...

2. - Asadar daca mama nu poate beneficia de concediul de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal), deoarece nu indeplineste conditiile legale, tatal poate beneficia de indemnizatie pentru CCC incepand cu data nasterii copilului, daca depune cererea in termen de 60 de zile de la nasterea acestuia.
- Daca depune cererea mai tarziu va primi indemnizatia pentru CCC de la data depunerii cererii.
multumesc mult

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere a copilului pentru tata alinu29 alinu29 Va rog sa-mi spuneti de cand incepe concediul de crestere a copilului pana la varsta de 2 ani pentru tata, (mama a fost in somaj 6 luni in ultimele 12 luni) (vezi toată discuția)
Concediul pentru cresterea copilului - tatal cand trebuie sa depuna dosarul? katy83 katy83 buna ziua,am si eu o intrebare, la noi va beneficia sotul de concediul de crestere a copilului de cand poate sa depuna dosarul? (vezi toată discuția)
Cic 2 ani tatal alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, In cazul in care intra tatal in crestere copil pana la varsta de 2 ani, cim-ul se va suspenda tot a-43-a zi ( de la nasterea ... (vezi toată discuția)